Uvodnik NOV!CE 8 2019: Gradimo ali zapravljamo?

1
1883

Res ne gre, da bi se v teh svojih uvodnikih izognil našim zapravljivim občinarjem. Ali veste, da ima občina Domžale 40 milijonov evrov proračuna? Ja, kar precej našega denarja je na voljo za zapravljanje. In ker smo seveda kar solidno stoječa občina, tudi na veliko gradimo ali bolje povedano, obnavljamo.
Seveda nimam nič proti gradnji in novim projektom, še manj imam proti vlaganju v razvoj za dobrobit naših občanov, še posebej mladine, a kaj, ko me vsakič popade sveta jeza, ko vidim, za kaj se porablja naš denar. Zadnja takšna kardinalna neumnost je skorajšnja obnova športnih površin in okolice osnovne šole Venclja Perka. In še enkrat, da se razumemo, absolutno podpiram vsak evro, ki gre za dobrobit naše mladine, ampak dragi moji, to, da bo nekdo porabil 400 tisoč evrov za obnovo nekaj betonskih polkrožnih škarp ob igrišču, namontiral kakšno novo igralno enoto in obnovil lesene utice?! Lepo vas prosim, vsak od nas, ki je kdaj vsaj od blizu pogledal kakšno gradbišče, ve, da se za takšne podvige ne potrebuje toliko denarja. Za ta denar bi gladko zgradili dve novi stanovanjski hiši v celoti, na ključ, ne pa da nekdo obnavlja betonske škarpe. Res je enostavno zapravljati tuj denar, seveda. Rad bi videl vodjo projekta, ki bi zapravil toliko nepotrebnega denarja, če bi bil le ta njegov. Tako pa, dajmo ga, bi lahko rekli, saj ni naše. In tako neupravičeno (preveč) zapravljamo za razna dvigala, prekopavanje cest, za občinske nadstreške, obnovo kulturnega doma, za mostove čez Bistrico in betonske škarpe ob nedolžnih potočkih. Morda vse to seveda potrebujemo, ampak, dragi moji, vse skupaj bi moralo biti vsaj pol ceneje, če bi seveda koga brigala poraba našega denarja. Tako, na prvi pogled po dostopnih podatkih na spletu, so se vsi projekti v tem mandatu podražili za 100%. Za mnoge se tudi lahko vprašamo, če jih res potrebujemo.
Tako pa imamo Nadzorni odbor, s predsednikom iz prejšnjega mandata, ki ni iz opozicije, a očitno ustreza politiki, katero naj bi nadziral glede porabe javnega denarja.
Čas bi že bil, če bi kdo od izvoljenih funkcionarjev pomislil na to, da nima nobene pravice trošiti našega denarja. Seveda je prav, da ga porabimo, ampak če bi ga porabili smotrno, bi naredili dvakrat več kot naredimo zdaj, ko imajo korist na naš račun predvsem izvajalci in tisti, ki jim odpirajo občinsko malho.
Jakob

Oglasno sporočilo

1 KOMENTAR

  1. Se opravičujem, ker ne poznam pravnih poti ampak, ali se za takšna dela pripravljajo razpisi ali je to še ‘prenizek’ strošek, da bi se iskalo najugodnejšega ponudnika?

    So ti načrti javne narave – je mogoče videti kako in zakaj je potreben takšen kupček denarja in …

    Ali lahko kdo z občine komentira ta projekt? Štiristo tisočakov je konec koncev lahko letni strošek za plače podjetju srednje velikosti pri nas … to ni šala.