En glas šteje … tako in drugače

0
1571

Zadnje čase so me povezovali z različnimi političnimi strankami in listami. S tem ni nič narobe. Zakaj? Ker si v svojem delovanju želim sodelovati z vsemi, ki delijo vizijo – delovati v interesu občanov in občank. V lokalnim politiki namreč ni prostora za delitev na leve in desne, vaše in naše, gre le za vse Domžalčane in Domžalčanke.

V začetku junija sem namreč izstopila iz vrst Socialnih demokratov, prav tako sem izstopila iz svetniške skupine SD. Odločitev res ni bila lahka, lahko bi pisala, da gre za osebne razloge, a v resnici gre za veliko več – gre za način komunikacije, ki se je izvajal do velikega števila naših članov in način, kako se sprejemajo odločitve. Prav je, da povem, da nisem bila edina, ki je po dolgih letih zapustila strankarske vrste, v zadnjih tednih je to naredilo kar nekaj članov in članic, ki so bili tako ali drugače aktivno vključeni v lokalno politiko. Vsem nam je skupno – imamo jasna stališča in želimo delati v dobro družbe.

Res ne morem in ne želim pristati na glasovanje proti svoji vesti, brez višjega cilja, če menim, da to ni v dobro ljudi. Tako kot nisem mogla glasovati za povečanje sredstev za vrtce na račun staršev in nisem mogla glasovati za povišanje cen komunalnih storitev na račun občanov in občank (koalicijski svetniki so v večini glasovali za in žal tudi potrdili višje cene). Verjamem, da bo v mandatu, ki je pred nami še veliko takšnih odločitev, kjer bo moj glas le eden izmed 31, a zavedam se, da samo zato, ker nisem na strani večine v občinskem svetu, to še ne pomeni, da moramo glasovati proti svojim načelom in vrednotam. A v resnici nisem sama, v našem občinskem svetu je kar nekaj svetnikov in svetnic, ki razmišljajo podobno.

Ravno te dni imamo v prvi obravnavi proračun za leto 2020 in 2021. Gre za dve pomembni obdobji, polovico mandata in pričakovali bi, da bo proračun podkrepljen s konkretnimi, novimi projekti. Žal ni tako. Težko bi rekli, da gre za nek presežek, da bomo v Domžalah naredili kaj drugače, kot smo do zdaj, še več, na marsikaterem področju smo opazili spremembo v napačno smer.

Tako smo recimo proračun v prvo branje dobili z zmanjšanimi sredstvi (glede na preteklo leto) za spodbujanjem malega gospodarstva, pa zagonska podjetja, tudi na področju SPB-1 ni videti nekih premikov glede na predvidena sredstva. Mladi so nam v zadnjih mesecih že dokazali, da si zaslužijo več sredstev, saj so konkretno prevetrili in prebujajo področje mladinskega organiziranja v našem mestu, s trenutnim predlogom za naprej, pa se jim sredstva ponovno zmanjšujejo. Podobna situacija je pri preventivnih socialnih programih za mlade, povečati pa bi bilo treba tudi socialno varstvo starejših, če povzamemo le nekaj področij.

Proračun kot smo ga dobili v prvo branje zagotovo potrebuje konkretno obdelavo, zato si ne bi bilo slabo vzeti nekaj dodatnega časa in do naslednjega srečanja občinskega sveta (predvidoma jeseni) narediti dokument, ki bo predstavljal proračun, kakršnega si naša občina zasluži. Verjamem, da nam s skupnimi močmi to lahko uspe.

Mateja Kegel, občinska svetnica

 

 

 

 

 

 

Oglasno sporočilo