Uvodnik NOV!CE 11 2019: Ker sem se jaz tako odločila

0
2090

Ste velikokrat slišali ta stavek?
No, če ste srečno poročeni že kako desetletje ali dve, zagotovo, in tudi če ste imeli mamo, ki je znala udariti po mizi. Včasih je pač potrebna odločitev, da se kaj zgodi. Do tu vse lepo in prav. Če pa te besede izreče ministrica, medtem ko se sredi poletja za hrbtom predsednika vlade odloči posegati v razpis za imenovanje direktorja državne firme, dobijo le te malce drugačen prizvok. Težko si predstavljam življenje v državi, kjer bi se stvari dogajale samo zato, ker se je minister ali ministrica, predsednik ali premier, odločil, da bo tako in nič drugače. Seveda je prav, da se naši oblastniki odločajo, a za njih pač veljajo zakoni in pravila, ki se jih morajo držati, preden se odločijo. Seveda so oni izvoljeni za to, da odločajo v našem imenu, a to še ne pomeni, da lahko počnejo vse, kar jim pade v glavo. Zato, ker so se oni tako odločili.
V demokraciji, ki naj bi temeljila na enakih pravilih za vse, na zakonih in predpisih, enostavno ne more nekdo odločiti samo na podlagi tega, kar je všeč njemu. Njegova odločitev mora vsekakor temeljiti na pravih argumentih in ne sme posegati v pravice drugih.
A žal, vse prepogosto slišimo, da živimo v državi, kjer službe obstajajo samo za “naše”, kjer posli obstajajo samo za “dvorne gradbince”, kjer se o pomembnih zadevah odloča na skrivnih sestankih in ne na pristojnih odborih… In ta miselnost, da lahko oblast počne nekaj zato, ker se je tako odločila, se vse bolj zažira v našo družbo. Zato niti ni čudno, da enako ravna lokalna oblast, da župani delijo denar tistim, ki so jim blizu, da se na direktorska mesta občinskih podjetij in zavodov imenujejo samo tisti, ki sodijo v krog župana, ne glede na to, če posel obvladajo ali ne.
In če bo obstalo pri tem, da lahko nekdo, ki zajaha županski, ministrski, direktorski ali predsedniški položaj, počne vse, kar se mu zljubi, potem vam, dragi moji, povem, da ne bomo prišli daleč.
Prej ko slej bo prišel še nekdo, ki bo prav tako rekel, “zato, ker sem se jaz tako odločil”, in spet nekdo tretji, ki se bo tudi odločil tako kot njemu paše, in četrti, peti… Vse do kaosa, kamor vodi pot takšnih avtoritarnih odločitev, mimo zakonov in mimo pravil.
In jaz sem se odločil, da to ni prav. To pravico imam in upam, da jo boste uveljavljali tudi vi.
Jakob

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here