Uvodnik 12 2019: Vse za našo zmago

1
2029

Zdaj, ko smo odsanjali svojo odbojkarsko pravljico, nam je najbrž bolj jasno, kaj pomeni to, da sanjaš malo previsoko. Želeli smo biti zlati, zdaj pa smo le srebrni. Ampak ljudje dragi, tale “le” bi seveda moral takoj izbrisati. Mi so DRUGI na evropskem prvenstvu, premagali smo dvakratne svetovne prvake, namahali smo Ruse, in roko na srce, borili smo se tudi proti Srbom, a ti so bili pač boljši. Nekdo vedno zmaga, tako je v športu.
In nekdo tudi vedno zmaga v politiki. In politika je že začela stegovati svoje dolge prste v marmelado, ki se imenuje sprememba volilnega sistema. Zdaj veselo preračunavajo, kaj je tisto, kar jim bo prineslo več glasov, ne razmišljajo o tem, da bi dejansko imeli volivci več besede pri tem, kdo bo izvoljen. Pozabite na to, politiki samo razmišljajo, kako bi preko novega sistema volitev prišli do novih političnih točk in seveda do mandatov, ki prinašajo lep zaslužek in štiri leta bivanja pri koritu. Seveda se preferenčni glas dobro sliši, a volivci ga bomo dobili le, če bo večina politikov izračunala, da se jim to splača. Z volilnim sistemom in vsemi napakami, ki jih ima, se ubadamo zdaj že skoraj 30 let, pa še vedno nismo iznašli takšnega, kjer bi volivci dejansko imeli glavno besedo. Ves čas tako računamo proporcionalne glasove in odstotke, okraji so takšni in drugačni in včasih se zdi, da na volitvah dejansko dobijo mandate politiki, ki dobijo nekajkrat manj glasov od nekoga, ki je pač kandidiral v večjem volilnem okraju. No, zdaj je po mizi udarilo ustavno sodišče in zanimivo bo spremljati, ali bomo dejansko prišli do bolj pravičnega volilnega sistema in če bomo imeli volivci res več besede pri tem, kdo bo naš zastopnik v državnem zboru.
Še dobro, da imamo šport, ki nam pove, kaj je pošten rezultat. Skakalci skočijo svoje metre, košarkaši zabijejo svoje koše in odbojkarji pošljejo svojo žogo 25 krat uspešno v nasprotnikovo polje.
Še dobro, da smo narod, ki prepeva “kdor ne skače, ni Slovenc…”
Jakob

Oglasno sporočilo

1 KOMENTAR

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here