Lepo je biti varen!

0
924

Na osnovni šoli Roje v mesecu oktobru veliko pozornosti namenimo gasilcem in ostalim enotam zaščite in reševanja. Tako smo 16. oktobra že obiskali Center za zaščito in reševanje Domžale, 23. oktobra pa je sledil glavni dogodek meseca požarne varnosti na naši šoli – Tehniški dan: Varnost pred naravnimi in drugimi nesrečami.

V letošnjem letu smo se ponovno odločili za izvedbo kviza, ki smo ga prvič organizirali pred tremi leti. Dan se je začel s pridobivanjem praktičnega in teoretičnega znanja. V zbornici je potekalo predavanje s področja preventive in osveščanja o različnih naravnih in drugih nesrečah ter enotah zaščite in reševanja. Nekaj pozornosti smo namenili tudi skrbi zase; za svoje zdravje in za lastno in tujo varnost v prometu. Nato sta nas v telovadnici pričakala gosta; Miha Žargi iz PGD Mengeš in Majda Mernik iz Območnega združenja Rdečega križa Domžale. Gospod Žargi nam je predstavil različno gasilsko zaščitno opremo ter orodje, ki ga pri svojem delu uporabljajo gasilci, gospa Mernik pa je pri učencih osvežila znanje temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja. Pri obeh gostih so vse prikazano lahko učenci preizkusili tudi sami.

Po malici se je v telovadnici odvil glavni del dneva dejavnosti in sicer kviz z naslovom Lepo je biti varen. V njem so sodelovali čisto vsi učenci šole, ki so bili med seboj pomešani in razdeljeni v ekipe. Na ta način se je pokazala tista prava solidarnost, ko so sposobnejši učenci lahko pomagali tistim, ki so za sodelovanje še premajhni. Vprašanja niso bila lahka in učenci so se pri odgovorih resnično izkazali. Nekdo pa je vendarle moral zmagati. Da pa žalost tistih manj uspešnih ne bi bila prevelika, smo poskrbeli, da so nagrade dobili prav vsi tekmovalci, le velikost le teh se je malce razlikovala glede na uvrstitev. S pomočjo velikodušnih donatorjev smo učencem pripravili lepe darilne pakete. Darilo za nas pa so bili široki nasmehi naših tekmovalcev. Poleg tega, da so domov odnesli darila, pa so odnesli tudi cel kup znanja. Vsakič znova nas presenečajo, saj ne moremo verjeti koliko so se sposobni naučiti v enem samem dnevu, če jih uspemo za sodelovanje dobro motivirati.

Seveda pa dogodek ne bi tako dobro uspel najprej brez gospe Majde in gospoda Miha, pa seveda tudi brez naših donatorjev, ki so omogočili, da smo otroke bogato obdarili.  Nagrade za kviz so prispevali: Uprava RS za zaščito in reševanje, Gasilska zveza Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Agencija RS za okolje, Agencija RS za varnost prometa, Slovenska Karitas, Rdeči križ Slovenije – OZRK Domžale, Zavarovalnica Triglav, Center za zaščito in reševanje Domžale. Da smo lahko darila lepo lično zapakirali, pa so nam vrečke darovali: Občina Domžale ter podjetji Tomat d.o.o. in POT d.o.o.

Vsem, ki so pripomogli k organizaciji tega lepega dogodka se še enkrat iskreno zahvaljujemo. Veseli smo, da z vašo pomočjo vsakič znova dokazujemo, da naši učenci nimajo le posebnih potreb, ampak tudi posebne in izjemne talente in sposobnosti. Hvala vam!

Mesec požarne varnosti zaključujemo z gasilskim pozdravom;

NA POMOČ!

Ajda Lalić, OŠ Roje

Oglasno sporočilo