Otvoritev potujoče razstave o Ani Frank na Osnovni šoli Marije Vere

0
1868

V ponedeljek, 11. 11. 2019, je v šolski knjižnici Osnovne šole Marije Vere potekala otvoritev potujoče razstave o Ani Frank, ki je postavljena na hodniku pred knjižnico. Posebnost le-te je, da so bili njeni vodiči učenci, ki so žrtvovali svoj prosti čas in ga namenili pripravam na razstavo.
V knjižnici, kjer je potekal krajši kulturni program, ki ga je povezovala Barbara Brnot, za glasbeni vložek na violončelu pa je poskrbela šestošolka Ema Matijaš, je vse zbrane najprej pozdravila ravnateljica OŠ Marije Vere gospa Violeta Vodlan, nato pa še podžupan občine Kamnik gospod Jernej Markelj in gospa Monika Močnik iz Muzeja novejše zgodovine. Slednja je povedala, da je bil ta mednarodni projekt, ki poteka v sodelovanju s hišo Ane Frank iz Amsterdama in se je pričel leta 2014, mišljen, da bo trajal le eno leto, vendar zdaj zaradi velikega zanimanja poteka že peto leto zapored, razstava pa je zasedena še do februarja 2021.
Judovska deklica Ana Frank, ki se je rodila 12. junija leta 1929 očetu Ottu in materi Edith Frank, je za svoj trinajsti rojstni dan leta 1942 v dar prejela dnevnik. Dnevnik, ki ga je poimenovala Kitty, ji je pomenil prijatelja in zaupnika, ki ga je še kako močno potrebovala v skrivališču, kjer se je z družino skrivala pred nacisti. Njene izpovedi so še toliko bolj pretresljive, saj so družino Frank izdali in jih po tem, ko so jih aretirali, poslali v koncentracijska taborišča. Ana Frank ni preživela, umrla je le nekaj mesecev pred osvoboditvijo taborišča. Vendar njeno delo živi naprej, v 70 jezikih in med milijoni bralcev po svetu. Nekdanji češki predsednik Vaclav Havel je o dnevniku Ane Frank povedal: »Zapuščina Ane Frank je še vedno aktualna in se nas v času, ko se meje držav premikajo, in se človeku vzbujajo temne strasti, dotika še posebej globoko.« Zgodba Ane Frank je aktualna še danes. Diskriminacija in rasizem ob koncu druge svetovne vojne nista izginila. Usoda Ane Frank nam jasno kaže pomembnost tolerantnosti, medsebojnega spoštovanja in vrednost človekovih pravic.
Posebnost razstave je zagotovo to, da so njeni vodiči učenci, torej vrstniki Ane Frank v času njenega doživljanja vojne. Učenci OŠ Marije Vere, ki so se na vodenje razstave pripravili s pomočjo dvodnevnega izobraževanja, so: sedmošolec Jakob Lah, osmošolci Tian Rosec, Urban Brezar, Julija Maver in Larisa Vrečar ter devetošolke Lana Vuga, Zala Humar in Hana Cedilnik.
Razstava bo na šoli še ves mesec.

Vanja Hočevar
Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here