Mineva 130 let od rojstva Frana Albrehta

0
1745

V nedeljo, 17. novembra 2019, je minilo 130 let od rojstva Frana Albrehta, po katerem ponosno nosi ime naša šola. Spomin nanj smo obeležili z ustvarjanjem učencev po njegovem navdihu in delu ter z dogodkom, na katerem smo ponosno razstavili likovne in literarne izdelke učencev. Tej “otroški” razstavi pa smo ob bok postavili tudi razstavo, ki je nastala pred desetimi leti, torej ob njegovi 120-letnici, in je bila na ogled v prostorih Občine Kamnik. Avtorja razstave sta Ivanka Učakar in Janez Bergant.

V tednu pred praznovanjem rojstnega dne, od 11. do 15. novembra 2019, so učenci predmetne stopnje pri pouku slovenščine ustvarjali likovne in literarne izdelke, povezane z Albrehtovim delom, z njegovimi pesmimi in prevodi Grimmovih pravljic. Učenci so risali Albrehtov portret, ilustrirali Grimmove pravljice, jih predstavili v obliki stripa in časovnega traku, ilustrirali so njegove pesmi in pesnili po njegovem navdihu, pisali so tudi likovne pesmi. Skratka na plan je prišla zanimiva in raznolika otroška ustvarjalnost. Učenci razredne stopnje pa so ustvarjali v petek, 15. novembra, ko smo izvedli delni tematski dan in ga povezali s projektom Tradicionalni slovenski zajtrk.

V ponedeljek, 18. novembra, smo se v večnamenskem prostoru zbrali učenci in učitelji in na krajši prireditvi odprli ter predstavili dve omenjeni razstavi. Na dogodku je spregovoril ravnatelj šole Rafko Lah (njegov nagovor si lahko ogledate tukaj), v obliki zabavnega kviza pa smo prvošolcem predstavili delo in življenje Frana Albrehta.

Vse najboljše, Fran Albreht!

Besedilo in fotografije: Tadeja Česen Šink, knjižničarka

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here