Predstavitev poljudnoznanstvene publikacije Odsevi kamniških tisočletij

0
1782

Včeraj se je na gradu Zaprice odvijala predstavitev poljudnoznanstvene publikacije Odsevi kamniških tisočletij, ki je namenjena najširši javnosti in ponuja jasno in pregledno zgodovino mesta in širše okolice – od najstarejših fosilnih najdb in poselitve kamniškega prostora v prazgodovini do oblikovanja Države SHS leta 1918. Predstavitvi je prisostvoval tudi župan Matej Slapar skupaj z direktorico Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zoro Torkar.

Publikacija je pisana je nazorno, razumljivo in privlačno za tiste, ki jih preteklost zanima samo kot hitro informacijo ali pa tudi bolj poglobljeno. Besedila zgodovinskih obdobij, v katera so vključena tudi novejša spoznanja in vedenje, dopolnjujejo zanimivosti, izbrane osebnosti, tudi odlomki iz literature in legende ter seveda izjemno bogato slikovno gradivo. Vse skupaj je združeno v publikaciji, ki prikazuje res izredno bogato preteklost kamniškega območja in ga dela še danes posebnega. Priporočljivo gradivo za vsako domačo, javno ali šolsko knjižnico.

Besedila sta napisali kustosinji Medobčinskega muzeja Kamnik Janja Železnikar in direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zora Torkar, uvodno poglavje o geološki preteklosti Kamnika in okolice pa je napisal zunanji sodelavec, geolog dr. Jure Žalohar. Čudovite fotografije so prispevali Tomaž Lauk, France Stele, Miran Kambič, Primož Hieng in drugi, publikacija je opremljena z risbami Andreje Peklar. Publikacijo, ki je potrebovala zaradi množice raznovrstnega gradiva trdo in obenem ustvarjalno delo, je oblikovala Saša Kovačič.

Predstavitev sta z uvodnimi mislimi pospremila župan Matej Slapar in direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zora Torkar. Slednja je ob tej priložnosti izrazila iskreno zahvalo vsem, ki so prispevali in pripomogli k nastajanju in izdaji publikacije. Njenim besedam se je pridružil tudi župan, ki pa je poudaril, da imamo v Kamniku izjemno kulturno in naravno dediščine, ki jo ohranjamo za naše zanamce tudi na ta način, da o tem pišemo. »Besede in bogata predstavitev bo za vedno zapisana in lepote ter pomembna zgodovinska dejstva, ki jih publikacija opisuje, tako ne bodo šli v pozabo,« je še med drugim povedal.

V glasbenem programu sta sodelovala Martin Sonc, ki je zapel Ipavčevo V tihi noči in Volaričevo Oj rožmarin, ob klavirski spremljavi mentorja Egona Bajta iz Glasbene šole Kamnik.

Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here