Uvodnik NOVICE 1 2020: Vojne igre ali igre prestolov

0
2005
V zadnjem času imam občutek, kot da bi se ves svet znašel v eni od ameriških nanizank, kjer si velesile, preko vohunskih spletk in zrežiranih umorov zadajajo “smrtonosne” udarce. A žal, se vsaka televizijska nadaljevanka konča, to, kar se dogaja na bližnjem vzhodu, pa lahko korenito spremeni življenja nas vseh.
Nikoli ne bomo natančno izvedeli, ali je bil atentat z dronom na iranskega generala upravičen ali ne. Dejstvo je, da so Američani (ali bolje rečeno njihov predsednik) ubili človeka, ki je v preteklosti izvajal sistematične napade na civilno prebivalstvo in mnogim kršil človekove pravice. Je res, da je pripravljal dodatne napade na ameriške cilje? Morda, a to zdaj niti ni tako pomembno, pomembno je, da je njegova “odstranitev” sprožila protiudarec. Iranski odgovor je bil seveda preračunljiv in videti je, da stopnjevanja konflikta za zdaj ni na vidiku, tudi če je med “kolateralno” škodo za povrhu padlo še civilno letalo, ki so ga Iranci sestrelili nad Teheranom. In tako gredo vsi ti mrtvi med statistiko obračuna velikih sil, medtem ko navadni ljudje lahko le spremljajo to igro “velikih” preko TV zaslonov.
Res se nam včasih zdi vse skupaj kot računalniška igra, pa vendar ima vsaka izstreljena raketa ali naboj svoj cilj in ta cilj ima tudi ime. A v tem podivjanem svetu, kjer je vse težje ločiti med dobrimi in slabimi fanti, imena niso pomembna. Pomembno je le to, kdo bo na koncu prevladal. Kdo bo na koncu imel edini prst na sprožilcu in nasproti sebe zadovoljno opazoval nasprotnika, ki ne bo imel več možnosti za protinapad. A do tja je še daleč, karte se bodo še kar mešale, rakete in naboji bodo še kar ubijali, mi pa bomo spremljali ta resničnostni šov v upanju, da vanj ne potegnejo tudi nas.
Jakob
p.s.
No, Slovenija se je medtem postavila na zemljevid junakov, ki pobegnejo iz mednarodne misije Neomajna odločenost takoj, ko prvič resno zaropota…
Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here