V Kamniku več kot 80 odstotkov vabljenih žensk opravilo mamografijo

0
1300

V Kamniku se je konec jeseni 2019 zaključil že peti krog slikanja žensk v mobilni enoti programa DORA. V štirih mesecih (od avgusta do novembra 2019) je bilo na mamografijo povabljenih 3.502 ženski med 50. in 69. letom iz občine Kamnik. Udeležba žensk je bila 80,4-odstotna. Mobilna enota programa DORA se bo v Kamnik ponovno vrnila čez dve leti (2021).

Mobilna enota programa DORA je stala ob Domu kulture v Kamniku. Med avgustom in novembrom lani so na mamografijo povabili 3.502 ženski med 50. in 69. letom s stalnim ali začasnim prebivališčem v občini Kamnik, nekatere med njimi že v peti krog slikanja. Mamografije se je udeležilo dobrih 80 odstotkov povabljenih žensk,kar je zelo dober rezultat, in presega 70 odstotkov, kolikor je pogoj, da lahko v programu zgodnjega odkrivanja raka dojk uspešno dosežejo ključni cilj, t. j. zmanjšanje umrljivosti žensk za 25 do 30 odstotkov. Od vseh slikanih žensk jih je 61 imelo nadaljnjo diagnostično obravnavo na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Raka dojk, večinoma majhne velikosti oz. v začetni fazi, so do zdaj odkrili pri desetih ženskah, vendar število še ni dokončno, ker so nekatere ženske še v obravnavi.

Odkrivanje majhnih rakov lahko izboljša verjetnost ozdravitve

DORA je državni program zgodnjega odkrivanja raka dojk, ki omogoča vsem ženskam med 50. in 69. letom  v Sloveniji pregled z mamografijo na vsaki dve leti, in sicer z vnaprejšnjim vabljenjem. V tem starostnem obdobju je največja verjetnost, da ženske zbolijo za rakom dojk, presejalna mamografija pa je pomembna, saj je z njo mogoče odkriti bolezenske spremembe, ki še niso tako velike, da bi jih lahko ženska zatipala pri samopregledovanju ali njen zdravnik pri kliničnem pregledu. Odkrivanje majhnih in na dojko omejenih rakov lahko bistveno izboljša verjetnost ozdravite, tudi samo zdravljenje je manj obsežno, kar vpliva na kakovost življenja bolnic. Sodelavci programa DORA zato ženske spodbujajo, da se redno odzovejo povabilu na presejalno mamografijo, za katero ne potrebujejo napotnice.

Naročanje žensk, ki se niso odzvale povabilu

Ženskam iz občine Kamnik, pri katerih je preteklo od zadnje mamografije več kot 24 mesecev, svetujejo, da pokličejo na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan med 9. in 12. uro, ali pišejo na elektronski naslov dora@onko-i.si ali izpolnijo obrazec za naročanje na spletni strani programa DORA (https://dora.onko-i.si/prenarocanje) in se naročijo na mamografijo v programu DORA v katerem od drugih stacionarnih centrov (Onkološki inštitut Ljubljana, Zdravstveni dom Ljubljana, Zdravstveni dom Domžale ali drugi). Seznam presejalnih centrov najdete na https://dora.onko-i.si/presejalni-centri.

Besedilo: Vesna Škrbec, DORA
Fotografiji: Miha Fras in arhiv DORA

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here