Prešernov dan: »Kultura. Kultura dialoga.«

0
1034

Prešernov dan bomo obeležili tudi v občini Kamnik. Poudarjali bomo kulturo dialoga, kulturo bivanja, se ozirali nazaj na delo kulturnih ustvarjalcev, nevladnih organizacij in javnih zavodov ter gledali naprej v razvoj kulture na Kamniškem.

»Edinost, sreča, sprava
k nam naj nazaj se vrnejo;
otrók, kar ima Slava,
vsi naj si v róke sežejo,
de oblast
in z njo čast,
ko préd, spet naša boste last!«
(dr. France Prešeren)

Osrednji dogodek ob slovenskem kulturnem prazniku

Občina Kamnik, Zavod za turizem, šport in kulturo in Dom kulture Kamnik v sodelovanju s kamniško izpostavo Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, nevladnimi organizacijami, ki delujejo na področju kulture in Mladinskim centrom Kotlovnica letos pripravljajo kar dvodnevno praznovanje kamniške kulture.

Prvi dan, 7. februarja na predpraznično nedeljsko popoldne, bo ob 18. uri na ogled osrednji dogodek ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo v Domu kulture Kamnik sicer potekal v živo, a brez gledalcev, saj trenutne razmere tega še ne dopuščajo. Seveda pa vas vabimo, da si jo ogledate na spletnih kanalih Občine Kamnik, Zavoda za turizem šport in kulturo Kamnik in drugih kulturnih organizacij v Kamniku. Na odru bodo v živo spregovorili župan Matej Slapar, vodja kamniške izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Tone Ftičar in koordinator kamniške organizirane kulture Goran Završnik.

Kamniški kulturni maraton: »Kultura. Kultura dialoga.«

Drugi dan, 8. februarja, bomo ob 12. uri začeli s pravim kulturnim maratonom. V osmih urah programa, ki ga boste lahko nepretrgoma spremljali na različnih kanalih, bodo trije vidni kamniški kulturniki gostili več deset gostov, ki so tako ali drugače povezani s kamniškim kulturnim ustvarjanjem, organizacijo prireditev ali kulturno politiko.

Gostitelji bodo direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik mag. Breda Podbrežnik Vukmir, vodja kamniške izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Tone Ftičar in vodja Mladinskega centra Kotlovnica Rok Kosec. Z odra Doma kulture Kamnik boste tako lahko osem ur spremljali preplet pogovorov v živo in posnetkov, izbrani gostje pa bodo s svojimi pričevanji zagotovo zaobjeli večino kulturnega dogajanja v naši občini in širše.

Vljudno vabljeni k ogledu video vsebin, ki bodo objavljene na uradni spletni strani Občine Kamnik www.kamnik.si, v nedeljo, 7. februarja 2021, in v ponedeljek, 8. februarja 2021, lahko si jih boste ogledali tudi na YOUTUBE kanalu Občine Kamnik TUKAJ (osrednji dogodek) in TUKAJ (kamniški kulturni maraton).

Dogodke pa si bo možno ogledati tudi na ostalih spletnih povezavah in družabnih omrežjih Doma kulture Kamnik (TUKAJ in TUKAJ) in Mladinskega centra Kotlovnica.

Glasbena šola Kamnik

Veš, poet, svoj dolg?

Tudi Glasbena šola Kamnik ob slovenskem kulturnem prazniku pripravlja kratek film, v katerem bodo na vprašanja o kulturi odgovorili učenci Glasbene šole Kamnik in uveljavljeni kamniški glasbeniki, ki so in bodo pomembno sooblikovali lokalni in nacionalni glasbeni prostor.

Film bo na ogled v petek, 5. februarja 2021, ob 17. uri na YOUTUBE kanalu Doma kulture Kamnik TUKAJDogodek si bo možno ogledati tudi na ostalih spletnih povezavah in družabnih omrežjih kulturnih ustvarjalcev v Kamniku.

Film je nastal v sodelovanju z Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik in Mladinskim centrom Kotlovnica.

Vljudno vabljeni k ogledu in poslušanju.

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

V soboto, 6. februarja 2021, ob 18. uri se bo na spletni in facebook strani Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik odvijal pogovor o knjigi Sveti Coprijan: Križnikove pravljice iz motniške preteklosti danes.

Kako beremo in razumemo stare pravljice, bodo povedali:

  • Breda Podbrežnik Vukmir, Knjižnica Franceta Balantiča in sourednica knjige,
  • Kristina Jamšek, ki je pravljice transkribirala,
  • Miha Hančič, ilustrator,
  • Marjan Semprimožnik, predsednik KS Motnik in
  • Mirjam Zakonšek, predsednica KD Motnik.

Medobčinski muzej Kamnik

Brezplačni ogledi razstav v vseh enotah muzeja od 10. do 18. ure

Ob slovenskem kulturnem prazniku Medobčinski muzej Kamnik vabi na brezplačne oglede stalnih muzejskih razstav, med njimi je nekaj novih:

  • Galerija Miha Maleš: razstava realističnega slikarja Josipa Germa,
  • Galerija Pogled: razstava Urše Toman – Emigracija sanj,
  • Rojstna hiša Rudolfa Maistra: Tam pri Celovcu… Koroški plebiscit 1920 v literaturi in glasbi,
  • Grad Zaprice: vseslovenska razstava o slovenski majoliki, s posebnim poudarkom na kamniški.

Ob obisku muzejev upoštevajta vsa priporočila za preprečevanje širjenja okužb. Spremljajte pa tudi informacije o odprtosti muzejev in galerij.

Prešeren in Maleš – splet besede in linije

Ob slovenskem kulturnem prazniku Medobčinski muzej Kamnik predstavlja dva umetnika – Prešerna in Maleša – ter splet njunih besed in linije. Spletna razstava na spletni strani muzeja, ki bo na ogled od 10. ure dalje, predstavlja Maleševe ilustracije Prešernovega Sonetnega venca.

Prešernovo liriko, ki je tako polna ljubezenskih kot tudi domoljubnih čustev in misli, ki so večinoma zavite v obup in črnino, ki le na posameznih delih zavije v optimizem, spremljajo Maleševe podobe, mehki zapisi, ki so na eni strani realni in se spet zazibljejo v fantastično, ki so mehki in topli in spet na drugem koncu silno otožni.

Javni zavod Mekinjski samostan

Na Prešernov dan, v ponedeljek, 8. februarja 2021, od 10. do 14. ure samostan Mekinje odpira svoja vrata za individualne obiskovalce, ki si želijo ogledati prenovljene dvorane in Plečnikovo razstavo ter spoznati del bogate zgodovine samostana.

Ogled je možen po predhodni najavi na telefonsko številko 031/392 158 do zapolnitve mest (individualni ogledi) in ob upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa COVID-19.

Galerija Doma kulture Kamnik

V Galeriji Doma kulture Kamnik je do 12. marca na ogled razstava Ilone Mrgole z naslovom Grounded. Mlada kamniška fotografinja se je na študentski izmenjavi leta 2020 v Vancouvru znašla sredi epidemije. V izolaciji in intimi fotografskega studia je začela ustvarjati fotografska tihožitja s kamni, na katerih nam ponuja odgovor, kako uravnotežiti notranji nemir. In tudi sredi negotovosti in kaosa najti ravnovesje.

Več o razstavi in intervju z avtorico si lahko ogledate tukajRazstavo pa si lahko v Galeriji Doma kulture Kamnik ogledate vsak torek in četrtek, od 10. do 12. ure. V galerijo lahko vstopi le ena oseba. Obiskovalce vljudno prosimo, da upoštevajo vsa pravila za preprečevanje okužb.

Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik

Vljudno vabljeni k ogledu razstave Že 70 let smo kamniški obrazi prihodnosti, ki krasi našo najlepšo kamniško ulico Šutno. Razstavo je pripravila Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik ob lanskoletni 70. obletnici delovanja.

Na kamniški gimnaziji so ob razstavi Že 70 let smo kamniški obrazi prihodnosti zapisali: »To je iztočnica ali slogan, ki smo ga izbrali pred letom dni, ko smo pripravljali dogodke, da bi z njimi obeležili 70-letnico GIMNAZIJE IN SREDNJE ŠOLE RUDOLFA MAISTRA Kamnik. Praznovanja nismo mogli izpeljati, toda slogan še vedno govori isto: v gimnaziji in srednji šoli v svojem okolju in s svojimi ljudmi oblikujemo skupno prihodnost. To je privilegij, ki ga imamo v našem mestu, privilegij, da že 70 let vzgajamo kamniške obraze prihodnosti. Jubilej smo želeli praznovati z vami, dragi Kamničani. Po celem letu nenavadnih omejitev si žal še vedno ne moremo deliti druženja in dogodkov v živo, zato vam ponujamo razstavo. Če pokukate vanjo na svojem sprehodu skozi mesto, pa se lahko vsaj malo srečamo. Del postavitve z imenom SKOZI ČAS je posvečen dogodkom v preteklosti. Nadaljujemo s predstavitvijo naših izobraževalnih programov ter neštetih dejavnosti, ki se odvijajo med poukom različnih predmetov in modulov, zato so tudi njihova poimenovanja zgovorno raznolika. Pomemben del razstave pa je tudi tisti, kjer se najpogosteje srečujemo, imenovali smo ga OBRAZI DIJAŠKIH MAISTROVIN. To so številni dogodki, ki jih prirejamo za otroke in odrasle v vrtcih in šoli, na različnih prizoriščih v mestu ter na malem in velikem odru našega Doma kulture Kamnik. Dopolnjujemo jih z utrinki s tekmovanj, ekskurzij in izmenjav, ki nas vodijo po Sloveniji in svetu, da okrepimo svoje znanje, si pridobimo nove izkušnje ter nato še bolj tvorno oblikujemo prihodnost.«

Razstava bo na Šutni na ogled do konca februarja.

Oglasno sporočilo