Porka motorka

0
2119

Možak z motorno žago pred vrati parlamenta je razburkal domišljijo državljanov, ki so doslej razmišljali le o bolj starokopitnem  pristopu do hrama demokracije. Motorka pa  je nekaj, kar  seže dalj od kamenja in kock,  govori drugače, kot transparenti  in preseže učinek prijaznega kolesarjenja in branja ustave. Motorka je nekaj konkretnega, nekaj, kar ropota in  zahteva močne mišice, stvar,  ki jo včasih uporabijo tudi režiserji grozljivk. Nož ali sekira, to je v domeni  zgolj še pri družinsko razkurjenih osebkih, ko pa gre za resna stališča, je motorna žaga  pravi izbor.

Zlahka si predstavljamo izid pogajanj med sindikati in kapitalom, če bi delavski pogajalci na mizo poleg  sebe položili vsak svojo motorko: čisto drugače bi prisluhnili njihovim argumentom;  Zamislite si predsednika sindikata vzgoje in izobraževanja, da pred sebe na pogajanjih položi  motorno žago  ali pa pogajalca taksistov, ki pred ministra razprostre robustno motorko  z vsemi  priključki; Bi bilo zanimivo opazovati učinek teh pripravic na udeležence pogajanj.

Podobne izpeljave lahko naredimo na lokalnem nivoju, ko se recimo v bleščeči županovi pisarni posedejo z mapami  načrtov za nov trgovski center občinski gospodje v kravatah in dame v salonarjih,  njim nasproti pa zagovorniki  nedotaknjene narave in ohranitve nepozidanih  travnikov, pa namesto aktovk in map razporedijo vsak svojo motorko, katere  se še drži žaganje. To je namreč jasen signal, da znajo z žagami tudi ravnati. Zelo hitro bi dosegli dogovor o moratoriju na pozidavo ali celo umik predloga, pa jim niti delovanja motorke ne bi bilo treba demonstrirati v živo.

Večina nas pozna tisto znano staro pesem Iztoka Mlakarja, ki pravi: ‘fantje, usedma se,« in govori o štrajku v livarni. Podobno bi  lahko uporabili slogan »porka motorka«. Besedna zveza gre dobro  v ušesa, je hitro zapomnljiva, jedrnata in zelo pripovedna. Tudi  tisti z nepopolno srednjo šolo jo razumejo, pa tudi največji intelektualci, ki si pred ime in priimek ne pozabijo postaviti  dr., mr, ali ing., jo v celoti razumejo in poznajo vse njene možne učinke.

Zelo uporabna reč, beseda »porka motorka«, pa čeprav samo kot besedna igra.

Oglasno sporočilo