Otroška psihiatrija: “Ne moremo sprejeti nobenega otroka več”

0
1302
Porast motenj hranjenja, psihotičnih motenj, anksioznih motenj in depresivnosti

Stroka že lep čas opozarja, da je epidemija covida-19 povzročila tudi epidemijo duševnih motenj. Že februarja so se začele hitreje polniti postelje otroških in mladostniških psihiatričnih oddelkov, v katere zdaj ne morejo sprejeti niti enega otroka več.

Na varovanem oddelku v Ljubljani se zdravijo mladi s tako hudo duševno motnjo, da s tem ogrožajo sebe ali druge. “Ta trenutek ne moremo na psihiatrične oddelke sprejeti nobenega otroka ali pa mladostnika več,” je povedala Maja Drobnič Radobuljac, predstojnica enote za intenzivno otroško in mladostniško psihiatrijo.

Marca so, opozarja, vsi pedopsihiatrični bolnišnični in nujni oddelki sprejeli za skoraj polovico več mladih v stiski. Težava je vsak dan večja. “Pomagamo si z odraslimi psihiatričnimi oddelki, ki nam vzamejo otroka za dan, dva, tri,” je navedla.

Oddelek z 10 posteljami naj bi na leto sprejel okoli 120 mladih z duševnimi motnjami, kot sta shizofrenija in bipolarna motnja. A jih je že dve leti, odkar je odprt, letno sprejel kar 280, letos jih bo čez 300. Razlog so predolge čakalne dobe pri psihologih in pedopsihiatrih, leto velikih sprememb, zdaj pa še težave ob odprtju šol.

Več na: https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/otroska-psihiatrija-ne-moremo-sprejeti-nobenega-otroka-vec/575601

Oglasno sporočilo