Poročilo raziskave o zdravju v občini Kamnik

0
1135

V letošnjem letu je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravil že šesto objavo podatkov Zdravje v občini. Tudi letos so pripravili podrobne informacije o zdravju prebivalstva za vsako od 212 občin. Rdeča nit letošnje objave je tematika duševnega zdravja. Prikaz Zdravje v občini 2021 pa je namenjen pregledu ključnih kazalnikov zdravja v občini v primerjavi s slovenskim in regionalnim povprečjem. Okolje, v katerem ljudje bivajo in delajo, pomembno vpliva na njihovo zdravje. V nadaljevanju predstavljamo zanimive podatke za občino Kamnik.

Kako je z zdravjem v občini Kamnik glede na slovensko povprečje?
Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev je v naši občini v povprečju trajala le 2 dni več kot velja za slovensko povprečje. Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka ali sladkorne bolezni, je bil nižji od slovenskega povprečja. To velja tudi za stopnjo bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi pri prebivalcih starih od 35 do 74 let in za delež prejemnikov pomoči na domu. Če pa pogledamo stopnjo bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah ter zlomov kolka pri starejših občankah in občanih pa opazimo, da je bila slednja v naši občini nekoliko višja od slovenskega povprečja. Zaskrbljujoča je stopnja umrljivosti zaradi samomora, ki je v občini Kamnik znašala 29 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa le 19.

Raziskava opozarja na tesno povezanost med duševnim in telesnim zdravjem. Tako so, na primer depresivne osebe, bolj dovzetne za razvoj srčno-žilnih bolezni (predvsem srčnega infarkta), sladkorne bolezni in rakavih obolenj. Po drugi strani pa dobro duševno počutje ščiti pred razvojem številnih kroničnih bolezni. In kaj lahko naredimo za boljše duševno zdravje? Dejstvo je, da ne moremo spreminjati svoje genske strukture, lahko pa naredimo marsikaj drugega za varovanje in krepitev duševnega zdravja: negujemo odnose, ki nas bogatijo, skrbimo za redno telesno dejavnost, opravljamo delo, ki nas izpolnjuje, skrbimo  za socialno vključenost (prostovoljstvo, umetniško udejstvovanje, medgeneracijsko povezovanje, lokalne skupine za krepitev zdravja…). Raziskava poudarja: »Dokazano učinkoviti so ukrepi izobraževanja in kampanje ozaveščanja o duševnih težavah, motnjah, nasilju, programi za povzročitelje nasilja, programi za preprečevanje diskriminacije, stigmatizacije in trpinčenja v lokalnem, šolskem okolju ali na delovnem mestu, kakor tudi programi starševstva.«

Dodatne informacije o zdravju v občini Kamnik si lahko ogledate TUKAJ, sicer pa si lahko več o sami raziskavi preberete na spletni povezavi http://obcine.nijz.si.

Besedilo in fotografije povzete po: Nacionalni inštitut za javno zdravje

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here