Uvodnik Domžalsko-kamniške NOVICE 07 2021: Lovna sezona se začenja!

0
960

Pred kratkim smo v eni od kolumn izpostavili dejstvo, da država ni trofeja, ni plen, ki bi si ga razdelile stranke glede na svoje lovske, govorne in druge spretnosti, ampak je last nas, vseh državljanov. Kljub vsemu pa smo priča, da se lov v Sloveniji začenja! Šotori, kjer stranke kar tekmujejo, katera se bo lahko pobahala z večjim številom podpornikov, poganjajo kot gobe po dežju, v nebo letijo parole, ki jim niti sami ne morejo verjeti, zraven pa seveda harmonika in golaž, temelj slovenskega domoljubja.

Da državo razumejo kot plen, je na zadnjem taboru NsI lepo pokazal njen predsednik, ko je nekako takole zažvrgolel z govornice: vlade pod desnim vodstvom so se pokazale kot v stalnem konfliktu z mediji in nevladniki, leve vlade so se pokazale kot neučinkovite, no, sedaj smo pa mi na vrsti, da se dokažemo! Možak razume, da jim tako, kot nekakšnemu Hlapcu Jerneju pripada pravica, da je v prihodnosti plen, na katerega dolgo čakajo, njihov.

Morda res strankarsko razumevanje delitve oblasti deluje na tak način, morda res med seboj tekmujejo s parolami in zapisi;  kje pa je zapis, na kakšen način bodo vrnili državo tistim, katerih last je? Svojim delodajalcem državljanom! Po ustavi ima oblast ljudstvo, zato morajo vsi izpolniti najprej naslednje tri pogoje:

  1. Država ni trofeja, ni plen, ni kos mesa, dobiti volitve ne pomeni, da je dotična stranka postala lastnik. To je in mora biti ljudstvo, državljani.
  2. Imenovanje v nadzorne svete in vodstva podjetij mora opraviti stroka in imenovati tja strokovnjake, ne pa prijatelje, politične kimavce in sorodnike vladajočih.
  3. Ob sprejemanju zakonov morajo ti biti v skladu z ustavo, ne pa da to kasneje, ko je škoda nepopravljiva,  ugotavlja sodišče.

Če bomo še naprej nasedali delitveni igrici vaši:naši, beli:črni, cepljeni:necepljeni ali mladi:stari, bomo kot država končali v živem pesku nenasitne politike, ki si za hranjenje lastnega ega brez pomišljanja vzame karkoli.

Z enakim žarom, kot smo vsi skupaj zahtevali pravico nad vodo, moramo zahtevati pravico nad državo, pravico vedeti kam gremo in pravico odločati o prihodnosti.. Zato moramo javno vprašati vse, ki bi se radi šli  politiko: vse lepo napisano, ampak  kje pa je program, ki nam bo vrnil ukradeno državo?!

Oglasno sporočilo