Medgeneracijsko srečanje Ohranimo duševno zdravje

0
526

V Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik je včeraj, v sredo, 6. oktobra 2021, potekalo medgeneracijsko srečanje, predavanje in delavnica na temo Ohranimo duševno zdravje. Organizatorja dogodka sta bila Zavod Oreli in CSD Kamnik – Dnevni center Štacjon. Zanimiva tema je privabila veliko število udeležencev in napolnila predavalnico do zadnjega kotička.

Marija Dobnikar, pomočnica direktorice CSD Osrednja Slovenija – vzhod, Enota Kamnik, je v uvodnem pozdravu nagovorila prisotne ter poudarila pomen medsebojnega povezovanja institucij za pomoč občanom.

Prva predavateljica, Lidija Kos, strokovna vodja Dnevnega centra Štacjon, je naslovila vsebine, ki se tičejo vsakega izmed nas, t.j našega duševnega zdravja. Izpostavila je ključne faktorje, ki vplivajo na naše duševno zdravje ter načine, kako ga ohranjati in krepiti.  V primerih, ko smo nemočni,  je potrebno poiskati strokovno pomoč.

Drugi del predavanj je izvedla Martina Ozimek, direktorica Zavoda Oreli. Poudarila je pomen ohranjanja in gradnje socialnih mrež preko pogovorov in prostovoljskih skupin. Še posebej je poudarila pomen pridobivanja novih znanj skozi praktična izobraževanja. V času pandemije Covid 19 so pomembno vlogo odigrala spletna orodja in klepetalnice, kjer se je srečevalo veliko starejših in prostovoljcev.

Ob zaključku srečanja je udeležence nagovoril župan Matej Slapar. Pohvalil je tovrstna izobraževanja, še posebej pa podporo ranljivim skupinam, ki potrebujejo popmoč. Zahvalil se je Zavodu Oreli ter Dnevnemu centru Štacjon, ki sta pripravila  in izvedla dogodek.

Za zaključek medgeneracijskega srečanja in predavanj smo skupaj z udeleženci in mladimi prostovoljci naredili zelene pentlje, ki označujejo svetovni dan duševnega zdravja in si jih pripeli. To nas bo spomnilo, da pomeni ohranjanje duševnega zdravja krepitev lepih odosov in skrb za lastno zdravje, ki se dotika tako telesa kot srca in duše. Z zahvalo Občini Kamnik, ki prepoznava pomembnost in podpira vsebine za najbolj ranljive skupine občanov, smo zaključili skupno druženje.

Besedilo: Zavod Oreli

Oglasno sporočilo