Uvodnik Domžalsko-kamniške NOVICE 08 2021: Oziranje proti soncu

0
525

Smo kot polje sončnic!
Nenehno iščemo sonce, se obračamo za njim, hrepenimo po njem, pa vendar smo z nogami vkopani v to našo lepo slovensko zemljico, lahko se le obračamo ali sklanjamo, včasih tudi zlomimo. Naše trenutno sonce je, če poslušamo politike, tam nekje na severovzhodu proti Madžarski, menda smo tam spletli zelo krepke prijateljske vezi, odkrili smo tudi Poljske in Slovaške tople žarke, ki zelo dobro denejo našim krhkim rastlinicam, ki bi jih zlahka ogrozila kakšna pozeba z zahoda.
Za nami so časi, ko smo se pridušali na francosko-nemški vlak, ta je oddrvel v drugo smer; sedaj lovimo vlak za srednjo in vzhodno Evropo, kjer je naš predsednik prejel prestižno nagrado kot osebnost leta. Sicer ni čisto jasno, kaj tako velikega je prispeval njegov možganski potencial k temu delu sveta, bo pa gotovo kaj v zvezi z ekonomijo, ker jo je podelil ekonomski forum. Tako kot gospodu predsedniku gre vse priznanje tudi družboslovno obrambnemu študiju pri nas, katerega produkt so tako vsestranski kadri.
Ampak naše polje sončnic, rumenih in polnih nabreklih semen, se nagiba še naprej, daleč naprej tja na Balkan. Tam sonce drugače greje, toplino teh žarkov poznamo še iz nekih davnih časov, ko nas je grela skupna zastava in smo ponosno prepevali Od Triglava pa do Vardara … Dobro poznamo to balkansko sonce, celo pohvalimo se lahko, da ga poznamo bolje od domišljave zahodne Evrope ali madžarsko poljske naveze, poznamo kako diha bosanska čaršija ali srbski pastirski lobi. To je sedaj naš adut, naše na novo odkrito osončje, kjer bomo napajali naše ambicije in pokazali naša inovativna stališča.
Kot sončnice se torej z vsem polnim cvetjem in semenom nagibamo v ranem jutru od ljube nam prijateljske, nekoč okupatorske Madžarske, preko poldneva čez nekdaj bratske slovanske komunistične dežele in popoldne, ko sonce najlepše zlato zasije, se obrnemo k balkanskim državam, naši nekdanji domovini, za katero smo menda specialisti. Bati se je le, da bi naša sončnična semena padla na napačno zemljo, da ne bi spet pristali tam, kjer smo že bili.

Oglasno sporočilo