Kruh, naša hrana vsak dan

0
625

Vse premalo se zavedamo truda, ki je potreben , da okusimo rezino dobro pečenega kruha, saj ga še vedno veliko konča v smeteh. Začne se na njivi, kjer posejejo pšenico in že z njo ni tako malo dela. Le ta nadaljuje svojo pot k  mlinarju, ki poskrbi, da postane moka in končno pride k tistemu, ki naredi iz nje odličen kruh, ali katero izmed drugih dobrin iz moke.  Kruh pečejo peki, a marsikatera gospodinja ga speče za svoje domače kar doma. Pravijo, da je ta najboljši. In, da bi bil res najboljši, je KUD Franj Maselj Podlimbarski iz Krašnje pripravil na Kmetiji Pr’ Matožet v Krašnji delavnice peke kruha. Tako so se o osnovnih sestavinah pogovarjali otroci, brezposelni, ženske, starejši, upokojenci in invalidi. A ni o kruhu tekla samo beseda, tudi meriti, bolje tehtati, dodajati sestavine,  mešati, mesiti in še kaj je bilo potrebno narediti, da je v večernih urah iz krušne peči dišalo po najboljšem kruhu. Vendar ni bila to le peka, male skrivnosti pekovskih mojstrov jim je tokrat predstavil Darko Gales, ki je skupaj z ženo Minko vodil delavnice. Ja, delavnice, saj so bile kar tri dni zapored in vse zelo dobro obiskane. Delavnice so organizirane v okviru projekta sodelovanja LAS, od tradicionalnih spretnosti do sodobnih ruralnih turističnih produktov, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020 in so potekale  ob upoštevanju PCT pogojev.

DJD

Oglasno sporočilo