Kolumna: Domžalsko-kamniške NOV!CE 10 2021: Pričakovanja

0
1157

Prižgala se je prva svečka na adventnem venčku. Za kristjane to pomeni predvsem pričakovanje duhovne in bogoslužne priprave na božič. Vendar pa se tudi za mnoge neverujoče ali kako drugače verujoče s tem pričenja čas pričakovanj. Nenazadnje se bliža konec koledarskega leta in s tem obdobje obdarovanj in obiskovanj bližnjih. Najmlajši se veselijo prihoda treh sivo belih dolgobradcev (pri tem smo v Sloveniji zaradi zgodovinskih okoliščin v določeni prednosti), nekateri najstarejši (upokojenci) pa nekaj malega božičnega (predvolilnega) dodatka. Potrošniki vneto pričakujejo prihod poceni blaga iz vzhodnih dežel, trgovci pa so že v novembru poskrbeli za načičkano dobrodošlico. Vsako leto nekoliko bolj zgodaj. Vremenoslovci opažajo, da se zima vse bolj zliva z jesenjo in zdi se, da dogajanje zunaj vpliva tudi na razpoloženje znotraj nakupovalnih centrov.

Zdravstveno osebje obupuje in pričakuje končanje hude zdravstvene krize, ki pa se vse bolj odmika, še celo huje pritiska. Korona se zažira v vse pore družbenega življenja. V bolnišnicah izganja druge nujne paciente in se bohoti vseh oddelkih in nadstropjih. Tuli in odzvanja po hodnikih,  kaže čekane in terja davek razčlovečenja družbi. Morda bo nekoliko več veselja v gorskem svetu, kjer smučarji že pogledujejo proti strminam in se nadejajo vsaj nizkih temperatur, če že ne naravnega snega.

Ob prižigu četrte svečke bo leto jemalo slovo in spogledovali se bomo z naslednjim. V pričakovanju super volilnega leta se obkroževanja volilnih lističev nadejajo volivke in volivci. Obeta se praznično leto, volitve so menda praznik demokracije. Prve bodo državnozborske tik pred prvomajskimi prazniki. Zmagovalec na teh pa je že davno znan in z vsakimi volitvami uživa večje zaupanje. Stranka po imenu Se ne bom udeležil/a, je že na zadnjih dosegla skoraj polovico vseh volilnih upravičencev. Morda ji kmalu uspe doseči ustavno večino. Edina resna konkurentka pa ji je stranka Ne vem. Skupaj lahko oblikujeta daleč najmočnejšo koalicijo v zgodovini Slovenije. Volitve za predsednika republike bodo, če ne drugega v predsedniško palačo postavile drugo silhueto. Glede na ustavne pristojnosti predsednika republike je kaj drugega težko pričakovati. Nekoliko bolj razburljive bodo tiste zadnje, lokalne volitve. Po zgledu volitev za predsednika republike bi nekoč veljalo premisliti o omejitvi na dva zaporedna mandata. V domžalski občini bodo tradicionalno imeli kar nekaj dela oblikovalci. Na letakih in plakatih bo moč uzreti Domžale kot moderno in urejeno mesto. Bleščal se bo prenovljeni SPB in makadamsko parkirišče pred Vele bo sijoča meščanska promenada. Pričakovano.

V.O.

 

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here