Ilustracija iz slikanice Vodna Vila in Čistilčki tudi na 14. Slovenskem bienalu ilustracij

0
561

CČN Domžale-Kamnik je pred letom dni za predšolske otroke in šolarje izdala poučno slikanico Vodna Vila in Čistilčki, s katero želi tudi najmlajšim generacijam približati vznemirljiv in skrivnostni svet živih bitij, ki na čistilni napravi sodelujejo pri čiščenju odpadne vode. Zgodbo je napisala in grafično opremila ilustratorka Irena Režek, žirija, ki je o izboru razstavljenih del odločala oktobra letos, pa je eno od njenih treh prijavljenih likovnih del v kategoriji umetniška ilustracija uvrstila tudi na 14. Slovenski bienale ilustracij. Razstavo si je mogoče do konca marca 2022 ogledati v Galeriji Cankarjevega doma v Ljubljani.

Ilustratorka Irena Režek, ki je leta 2010 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost, je doslej ilustrirala že 11 slikanic za otroke. V svoje pripovedne vsebine pogosto vključuje tematiko odpadnih voda, prepoznavno likovno govorico in slikarsko tehniko pa izvrstno vpleta tudi v svoje animirane filme, za katere je dobila že vrsto priznanj in nagrad. V zgodbi tokrat pripoveduje o Vodni Vili, ki ljudem pomaga pri vseh hišnih opravilih, zaradi njene nesnažnosti pa se je druga rečna bitja v Kamniški Bistrici začenjajo izogibati. Po odtoku umivalnika se zato spusti v neznano in razburljivo pustolovščino, na tej poti pa ji v vsaki dvorani do čistega videza pomagajo njeni novi prijatelji in očem nevidna mala čarobna bitja. Skozi to domišljijsko zgodbo tako v CČN Domžale-Kamnik skušajo na preprost način otrokom predstaviti procese čiščenja odpadnih voda, hkrati pa javnost ozaveščati in opozarjati, da je varovanje okolja in ohranjanje vodnih virov naša skupna skrb.

V Galeriji Cankarjevega doma, ki skupaj z ZDSLU že skoraj tri desetletja organizira Bienale ilustracije, je javnosti tokrat na ogled 126 ilustratorskih projektov 81 avtorjev, kar je največ doslej. V segmentu otroške ilustracije je slikovna govorica za razumevanje mladih in najmlajših izjemno pomembna,   njena vzgojna in izobraževalna vloga pa še posebej nepogrešljiva in dragocena.

Ilustracija o Vodni Vili v SBR bazenu, kjer ji Čistilčki povrnejo njeno lepoto, se je uvrstila tudi na 14. Slovenski bienale ilustracij, razstavo pa si lahko do konca marca 2022 ogledate v Galeriji Cankarjevega doma v Ljubljani.

Več podrobnejših informacij o razstavi, ki združuje mlajše in starejše generacije ilustratorjev, je na voljo na povezavi https://www.cd-cc.si/kultura/razstave/14-slovenski-bienale-ilustracije.

 

Oglasno sporočilo