Uvodnik Domžalsko-kamniške NOVICE 1 2022: Glas ljudstva

0
1622

Pred nami je super volilno leto, aprila ga bodo otvorile državnozborske volitve, nanje pa je potrebno pripraviti vse prebivalstvo.
Zato je bila pred več meseci vzpostavljena iniciativa Glas ljudstva, ki združuje že več kot 100 civilnodružbenih organizacij ter več tisoč posameznic in posameznikov z vseh družbenih področij in iz celotne Slovenije.
Zahteve so plod več mesečnega intenzivnega sodelovanja, preverjanja in usklajevanja. Z njimi političarke in politike ter politične stranke pozivajo k odgovornejšemu delovanju ter izboljšanju družbene, politične, ekonomske in okoljske situacije v državi.
Gre za 138 zahtev, ki so razdeljene med 11 tematskih področij. Od teh 138 so 30 zahtev prepoznali kot prednostne, torej takšne, ki jih je nujno in možno uresničiti do konca leta. “Gre za strokovne zahteve, naslavljajo pa ključne izzive za prihodnost Slovenije in hkrati predstavljajo nabor vprašanj, ki so pomembna za volivce in volivke pri odločanju na prihajajočih volitvah.“
Področja, ki se jih njihove zahteve dotikajo, so: več demokracije in reforma političnega sistema, vladavina prava in človekove pravice, pravični podnebni prehod in zaščita narave, dostojno delo in socialne pravice za vse, svoboda medijev in kulture, vsem dostopno javno zdravstvo, razvoj izobraževanja in znanosti, trajnostno gospodarstvo in javne storitve, vsem dostopna stanovanja, zelena infrastruktura in globalna pravičnost.
Zahteve so bile 19. januarja 2022 predane političnim strankam s pozivom, naj se do njih jasno opredelijo. Na podlagi odzivov bo vzpostavljeno spletno orodje, s katerim bodo lahko volivci in volivke preverili, v kolikšni meri se njihova osebna politična stališča skladajo s stališči strank. Tako jim bo tudi omogočena kakovostnejša odločitev na volitvah.
Prihodnost Slovenije je odvisna od vseh nas, zato želimo doseči čim večjo volilno udeležbo. S tem razlogom bo organizirana tudi vseslovenska terenska in spletna kampanja, s katero se bo spodbujalo ljudi k udeležbi volitev in s tem pripomoglo zagotoviti rekordno udeležbo.
Pričujoče spletno mesto www.glas-ljudstva.si bo v volilnem letu beležilo strankarske zaveze in nudilo vse potrebne informacije z namenom, da se lahko volitev udeležimo čim bolj množično.

Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja

Več na: www.glas-ljudstva.si

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here