Uvodnik Domžalsko-kamniške NOVICE 2 2022: Edini dan, ko imajo volivci kaj besede

0
362

Že hiter pogled na seznam novih strank, ki se bodo potegovale za simpatije volivcev nam pokaže, kaj vse je ta predvolilni val naplavil v našo malo deželico. Drenjali se bodo odsluženi državni sekretarji, poslanci s pretečenim rokom trajanja, odcvetele dame z nekoč dobrimi zvezami, užaljeni podjetniki in namišljeni strokovnjaki za vse živo. Dela po v teh tednih dovolj za vse dobro stoječe in komaj dihajoče agencije, ki merijo javno mnenje in nam dopovedujejo, da imajo prav one najboljši recept za tipanje javnega utripa, tako tiste z bolj desnim nagnjenjem in tiste, ki bolje slišijo na levo uho. Ustvarjanje tega javnega utripa pa se sestoji približno takole:

Pokličejo na stacionarni telefon. Če tega nimate, ste že prvič izpadli iz javne meritve. Če vas ni doma in se ne morete oglasiti, ste drugič izpadli iz meritve. Če pa se že oglasite, vam postrežejo z vnaprej pripravljenim seznamom, med katerim lahko izbirate; če vas kličejo iz Parsifala, pričakujejo, da boste glasovali za desno sučne stranke, če vas pokličejo iz recimo Ninamedije, pa bodo bolj veseli vaših levo usmerjenih stališč, kar boste spoznali, ko vas bodo spet naslednjič poklicali. Saj jih je treba razumeti, da kličejo ponovno tiste, ki so lastniki stacionarnih telefonov, preverjeno blizu telefona in, kot že ugotovljeno, pravilnih stališč. Zato se ne čuditi, kako so lahko ankete tako različne, pa v bistvu vedno enake;  vedno poglejte, kdo ‘ustvarja’ javno mnenje in se ne čudite, če niste nikoli med klicanimi.

Glede na to, da je letos super volilno leto, bodo boji potekali tudi na lokalni ravni. To je področje, ki zahteva popolnoma drugačen pristop: agencije so brez pomena, pač pa stopijo v ospredje občinski časopisi, kar je videti približno takole: poveča se število fotografij aktualnega župana, če ta ponovno kandidira; že leto prej se poveča število zakrpanih  lokalnih cest, pločnikov in mostov, ozaljšanih ulic in prebarvanih fasad; v občinskih časopisih pa se do onemoglosti  vrstijo fotografije teh krajevnih pridobitev. Tu boste našli detajlne posnetke najbolj zakotnega vogala pomembne zgradbe in zraven opis, koliko truda župana in sodelavcev je terjal ta poseg. Vse za obveščenost občanov in za jezo nasprotne strani, ki meša štrene in oglašuje svojo vizijo, kako bo in kaj bo boljše, če bodo izvoljeni.

Za zvrhano mero zabave pa bo poskrbel  izbor novega predsednika države. Tu bodo veliki heci, kajti nesmrtno se bomo zabavali ob seznamu kandidatov:  ambicije so velike, funkcija ni prav zahtevna, je pa dobro plačana in bo deležna vseh mogočih foto-terminov; lahko pričakujemo vase zaverovane politike, propadle novinarje in odpisane poslance, priložnost bodo iskali tisti, ki jim je potekel mandat in tisti, ki mandata niso nikoli imeli, pa so zato že leta užaljeni. Kandidaturo je že sedaj najavila naša znana »potička« Angelca. Kaj vse bo izpljunila predvolilna plima, pa bomo itak videli. Največ bo smeti brez vsake teže in vsebine. Ampak ne se pustiti nafarbati vsem prefarbanim, prebrisanim, prežvečenim in prekaljenim barabam. Vključite razum – izstavite jim račun, saj so volitve edina priložnost za tovrstno fakturiranje!

D.Šraj

 

Oglasno sporočilo