Solidarnostna pomoč Branku Lebeničniku

0
965

V ponedeljek 28.03.2022 popoldne je s slovesno predajo ključev mobilne hiške Branku Lebeničniku iz Sp. Palovč zaključili prvo del obnove hiše, ki jo je  požar uničil v zgodnih jutranjih urah 28. februarja letos.

Ključe bivalnika, v katerem so kuhinja dnevna soba kopalnica in spalnica  mu je predal župan g. Matej Slapar. Kljub izredni požrtvovalnosti gasilcev PGD Kamnik in PGD Duplica je požar uničil preko sto let staro hišo, a jim  je pred ognjenimi zublji uspelo obraniti sosednje stavbe. Branko je začasno našel svojo streho pri  sosedih v vasi pa je že stekla akcija kako mu pomagati. Takoj so se lotili ureditve  pogorišča in okolice. S pomočjo Civilne zaščite, občine Kamnik – urada župana, sosedov, prijateljev, sorodnikov, krajanov in drugih dobrih ljudi so pripravili podlago terena za postavitev začasnega bivalnika in vso potrebno infrastrukturo za začasno namestitev (kanalizacija, vodovod, elektrika).  Koliko je bilo potrebno navoziti materiala za utrditev prostora vedo le tisti, ki so in še bodo priskočili na pomoč. Žal je v mnogih vaseh tako, da se novo priseljeni krajani ne udeležujejo skupnih akcij in zakaj bi bilo tokrat drugače. So pa zato ostali pljunili v roke in naredili tisto, za kar še sami niso bili prepričani, če jim bo uspelo. In jim je tudi po zaslugi koordinatroja Francija Goloba, ki je ob tej  priložnosti iz rok župana prejle posebno priznanje. A kot je sam dejal to priznanje ni namenjeno samo njemu, ampak vsem, ki so kakor koli pomagali, da je Branko prišel do strehe nad glavo in, ki bodo še pomagali, da ne bo ostalo samo pri bivalniku, ampak bo čez čas dobil stanovanje v novi, ali obnovljeni hiši. Seveda bo potrebno pretehtati kako naprej, ali obnoviti, ali zidati na novo in po moje bo gradnja nove hiše boljša rešitev. Je že res, da tako Branka kot njegovega brata na hišo, čeravno je pogorišče  vežejo lepi spomini, a žal  je zagorelo in sreča, da se ni  nihče poškodoval.

Da bo tako kot je  treba je “novo hišo” blagoslovil upravitelj župnije Vranja Peč župnik v Homcu Gašper Mauko. Ob tem je svoje misli strnil, da so doživeli konkretno kaj pomeni živeti postni čas za kristjane solidarnost oziroma  dobrodelnost je namreč eden od treh stebrov postnega časa. Obenem se je zahvalil vsem, ki so odprli srce, da se je zadeva  speljala kot se spodobi za človeka. Naj bo to bivanje v novem domu prijetno in zato bomo prosili tudi za moč, da bo zrasel na pogorišču nov dom za Branka. Ko pride čas veselja, ko nazdravimo novim pridobitvam običajno pozabimo na tiste, ki nam prvi priskočijo na pomoč, a tokrat ni bilo tako, saj so se slovesne predaje ključev udeležili poleg vaščanov tudi gasilci in predstavnik CZ Kamnik in prav je tako, da znamo reči hvala tudi takrat, ko jih ne potrebujemo. Ker dela še niso končana oziroma se na obnovi hiše šele začenjajo bodo še kako dobrodošla  denarna sredstva, ki se zbirajo na transakcijskem računu SI56 0231 2009 2509 685 (Karitas Kamnik, Raspov prehod 1, 1241 Kamnik), in sicer z namenom »Požar Palovče«. Za hitro rešitev stanovanjskega problema z nabavo in dostavo bivalnika gre pohvala  Občinskemu štabu Civilne zaščite in Občini Kamnik ter Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

djd

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here