Na Šinkovem turnu so tudi v letu 2022 postavili ograjo za zaščito zavarovanih dvoživk pred povozom

0
165

Občina Mengeš je del območja Natura 2000, kjer je potrebna posebna skrb za zavarovane živalske vrste in njihov habitat. Posebna skrb je namenjena zavarovanim dvoživkam, ki se v pomladnih in jesenskih mesecih iz bajerja množično selijo v primerne razmnoževalne, oziroma prezimovalne habitate.
Občina Mengeš je bila nosilec projekta LAS Zgodbe naših mokrišč, ki se je lani sicer zaključil. Neglede na to, je Občina tudi letos postavila ograje za zaščito zavarovanih dvoživk pred povozom. Polona Podboršek, ki koordinira prostovoljce je povedala: »Ograja je postavljena na najbolj kritičnem odseku ceste in sicer do konca selitve zavarovanih dvoživk. V letu 2022 je selitev dvoživk nekoliko specifična, zaradi vetra se je prvi val selitve umiril, zato takoj, ko se bodo ponoči temperature dvignile, pričakujemo intenzivne selitve. Posebej, če bodo v tem času še padavine.« Prav zato je na koncu še posebej povabila prostovoljce, da se prijavijo po mailu zabice.sinkovturn@gmail.com ali pokličejo na G: 041 261 941, saj pričakujejo, da bo selitev dvoživk v letu 2022 strnjena in zelo intenzivna. Posebej dodaja tudi, da je cesta, kjer so postavljene ograje, dokaj prometna, zato je nujna in obvezna oprema odsevni jopič in svetilka. Varnost je ena prvem mestu.

Občina Mengeš je v sodelovanju z Zavodom RS za varstvo narave prvič postavila zaščitno ograjo pod cesto med Mengšem in Šinkovim Turnom leta 2015. Pri postavitvi se, za zagotavljanje prometne varnosti udeležencev v prometu, upošteva predpisani varnostni odmik od cestišča. Poskrbljeno je tudi za ustrezno prometno signalizacijo.

Ograja iz propilena visoke gostote, zelene barve v dolžini 400 m je bila postavljena leta tudi 2021Zadržala je 2.962 dvoživk, od tega 2.773 krastač, 184 rjavih žab in kar 5 pupkov, ki so jih predstavniki zavoda skupaj s prostovoljci prenesli čez cesto. Dvoživke se v pomladnih in jesenskih mesecih iz bajerja množično selijo v primerne razmnoževalne in prezimovale habitate. Selitev poteka prek ceste med Mengšem in Šinkovim Turnom, kjer je v preteklosti prihajalo do množičnega povoza dvoživk, kar dolgoročno negativno vpliva na velikost populacije teh zavarovanih vrst dvoživk.

V letu 2022 pričakujejo, da bo selitev dvoživk, glede na vreme, zelo intenzivna in strnjena v celo kratko obdobje, zato k prenašanju dvoživk vabijo dodatne prostovoljke in prostovoljci. Za prenos dvoživk potrebujete vedro, dobro svetilko in odsevni jopič. Prenašanje se prične ob mraku, okoli 18:30. Za več informacij in sporočanje glede števila prenesenih dvoživk, prosim pišete Poloni na zabice.sinkovturn@gmail.com ali pokličite 041 261 941.

Občina Mengeš

Oglasno sporočilo