Zaključek “prazničnega leta” v počastitev 140-letnice rojstva Marije Vere

0
1432

V četrtek, 14. aprila, smo v Arboretumu Volčji Potok zaključili naše »praznično leto« oz. projekt z naslovom Šola je kul v počastitev 140-letnice rojstva Marije Vere. Vsi učitelji in učenci Osnovne šole Marije Vere so se že zjutraj odpravili peš v Arboretum, kjer so imeli učenci predmetne stopnje naravoslovni dan, učenci razredne stopnje pouk v naravi, vsi skupaj pa so se ob 11.00 zbrali na prireditvi ob gredici s 140 vijoličnimi tulipani, ki so jih v čast naše prve akademsko izobražene igralke jeseni posadili učenci 3. b. Vsi učenci so si lahko ta dan ogledali tudi stojnico s turistično nalogo Na slap Orglice po bisere, ki so jo pripravili učenci pod mentorstvom učiteljice kemije Polone Mežnar.

Da je gredica zasajena v čast Mariji Veri, sta že pred cvetenjem tulipanov opozarjala dva lesena tulipana z napisom Marija Vera in letnicama njenega rojstva in smrti, na ta dan praznovanja pa je vsak razred prejel še svoj leseni tulipan in ga zasadil v gredico k pravim tulipanom in tako počastil znano Kamničanko, po kateri nosi ime naša šola. Vsak učenec je v spomin na ta dan prejel tudi drobno darilce – trak za ključe z motivom vijoličnih tulipanov in napisom »Šola je kul – 140. obletnica rojstva Marije Vere«.

Prireditev, ki so se je udeležili župan občine Kamnik gospod Matej Slapar, predstavnica JSKD Območne izpostave Kamnik gospa Tina Dobovšek, direktor Arboretuma Volčji Potok gospod Aleš Ocepek, predstavnica Krajevne skupnosti Duplica gospa Dragica Požek, bivši ravnatelj OŠ Marije Vere gospod Božidar Pilej ter upokojeni učiteljici slovenščine in predstavniki medijev, so otvorili otroci iz otroškega in mladinskega pevskega zbora, ki so pod mentorstvom učiteljice glasbe Alenke Markus premierno zapeli šolsko himno, za katero so v sklopu letošnjega natečaja za šolsko himno besedilo napisali Kaja Verlinšek iz 9. c, Sara Davidović, Lili Vrhovnik in Kaja Poglednik iz 8. c, Blaž Krevs iz 5. a, Anže Laknar iz 7. a ter Ela Matoh in Ula Potočnik iz 7. c. Za glasbo in glasbeni aranžma pa je v sodelovanju z bratom Tonijem, našim nekdanjim učencem, poskrbel devetošolec Jakob Lah. Ravnateljica gospa Violeta Vodlan in Alenka Markus sta se v nadaljevanju prireditve vsem naštetim zahvalili z drobno pozornostjo.

Že takoj po himni je vse navzoče nagovorila gospa ravnateljica Violeta Vodlan in poudarila, da je bila Marija Vera dama, ki je imela v življenju jasno začrtane cilje, za uresničitev katerih je trdo delala, njena močna volja ter njene vrednote pa so lahko navdih vsem zaposlenim šole in učencem. Vse zbrane je nagovoril tudi župan Občine Kamnik gospod Matej Slapar, ki je povedal, da je ponosen na Osnovno šolo Marije Vere, ki nosi ime po znani Kamničanki, ki je dosegla svoje cilje z razvijanjem svojih talentov. Učenkam in učencem je zaželel, da gredo po poti svojih sanj. Če bodo vztrajni, pridni, delavni in pošteni, bodo lahko razvili svoje talente do te mere, da bodo v življenju uspešni in za seboj puščali sled, tako kot jo v občini Kamnik pušča Osnovna šola Marije Vere. Župan se je v svojem govoru odzval tudi na vprašanje o večnamenski dvorani, za katero si šola prizadeva že vrsto let, in omenil, da je občina odkupila prostore nekdanje dupliške kinodvorane, ki bi sčasoma lahko dobila lepšo podobo in oder, kjer bi se lahko predstavljali s svojimi predstavami. V šoli zelo pozdravljamo trud Občine Kamnik, vendar vidimo takšno dvorano kot občasno možnost uporabe. V večnamenski dvorani z odrom, ki bi se držala šole, pa vidimo možnost vsestranske in redne uporabe, kjer bi lahko potekale ne le gledališke in folklorne vaje ter nastopi, temveč tudi sam pouk (npr. pouk književnosti pri slovenščini ipd.), dvorana pa bi bila namenjena tudi razstavam, sodelovanju z lokalno skupnostjo in medgeneracijskemu druženju.

Poleg natečaja za šolsko himno smo prav zaradi spomina na svetovljanskost Marije Vere razpisali tudi dva mednarodna natečaja. Na spomladanski likovni natečaj z naslovom Pokrajina, ki ga je razpisala naša likovnica Manca Griljc, je prispelo 74 likovnih del iz 5 držav: Bolgarije, Indije, Srbije, Španije in Slovenije. Februarja smo podelili 3 zlata, 4 srebrna in 3 bronasta priznanja, prireditev v Arboretumu pa je obiskal prejemnik srebrnega priznanja Kristjan Štiftar iz Ciriusa v Kamniku.

Na literarno-likovni natečaj Kultura je kul, ki ga je razpisala učiteljica angleščine Katarina Podgoršek in v okviru katerega so učenci ustvarjali strip, ki sporoča, da je kultura kul, da je zanimiva in pomembna, se je odzvalo 14 šol, prispela pa so tudi dela iz Španije, Poljske in Bolgarije. Po zaključku razpisa je strokovna komisija izbrala najboljša dela v posameznih kategorijah, ki so jih razglasili na tej prireditvi.

V prvi triadi je zlato priznanje za svoj strip prejel drugošolec Nejc Bukovec iz OŠ Šmihel, Novo mesto, srebrno priznanje pa drugošolka Tinkara Doberšek Velej iz OŠ NH Rajka, Hrastnik, ki se je podelitve tudi udeležila. V kategoriji 2. triada sta bili nagrajeni dve šestošolki. Srebrno priznanje je prejela Eva Hace iz OŠ Marije Vere, zlato pa Klara Rovanšek iz OŠ Rodica. Obe sta se udeležili podelitve. V tretji triadi je bronasto priznanje prejela sedmošolka iz OŠ Marije Vere Ela Matoh, srebrno sedmošolka iz poljske osnovne šole Zuzzana Falger, zlati priznanji pa devetošolka Maša Hutar ter skupina osmošolcev Gal Špec, Špela Imširovič in Sara Weiss iz OŠ Loka, Črnomelj. Vsi prejemniki priznanj, ki se niso udeležili prireditve, in njihovi mentorji bodo priznanja prejeli po pošti. Vsem prejemnikom priznanj in njihovim mentorjem še enkrat iskreno čestitamo in jim želimo še veliko ustvarjalnega navdiha. Vsa izbrana dela so si lahko obiskovalci ogledali v pokritem razstavnem prostoru v Arboretumu v bližini gredice z vijoličnimi tulipani.

Iskreno se zahvaljujemo Arboretumu Volčji Potok, ki nam je omogočil, da smo v njem preživeli lep dan in se na primeren in spoštljiv način poklonili Mariji Veri in kulturi nasploh. K prijetnemu vzdušju je zagotovo veliko pripomoglo tudi vreme, zato so učenci Otroškega pevskega zbora Verine zvezdice upravičeno zapeli pesem »Vem, da danes bo srečen dan«, solistka iz 7. a Tanaja Gavez pa nas je razveselila s pesmijo »Ne bodi kot drugi«. Prireditev, ki sta jo vodili Neja Zajc in Maša Koplan Plahuta, se je zaključila tako, kot se je začela – na koncu so se pevskemu zboru pridružili ostali učenci Osnovne šole Marije Vere in vsi skupaj zapeli novo šolsko himno. S tem pa se naše »praznično leto« še zdaleč ni zaključilo, saj nas čaka še popoldanska čajanka z Ivanom Mitrevskim, na kateri se bomo z njim pogovarjali o njegovem novem stripu, gledališka skupina Verine zvezdice pa se bo s svojo gledališko igro Drejčica na Marsu končno predstavila na gledališkem odru.

Avtorji šolske himne
Ela Matoh, OŠ Marije Vere, 3. triada, bronasto priznanje
Eva Hace, srebrno priznanje (2. triada)
Klara Rovanšek, zlato priznanje, 6. r., OŠ Rodica
Kristjan Štiftar, Cirius, natečaj Pokrajina
Predstavnik razreda sadi leseni tulipan
Stojnica Na slap Orglice po bisere

Besedilo: Vanja Hočevar
Fotografije: Helena Brezar, Mojca Fuchs Lukežič, Manca Griljc

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here