Sanje so postale resničnost

0
207

A ne le sanje, tudi želja zaigrati na orgle v koprski stolnici se je v četrtek 12. maja uresničila učencem orgel Glasbene šole Domžale.
V stolni  cerkvi Marijinega vnebovzetja stojijo  največje slovenske cerkvene orgle, imajo 68 registrov in 4 manuale. Izdelane so bile po načrtih francoskega skladatelja, organista, pianista in pedagoga Jeana Guilloja in so bile prvotno postavljene leta 1988 v Zurichu.
Na ta čudovit inštrument kraljici glasbil so zaigrali učenci Klara, Jošt, Neža, Ana, Rozalija in Miha. Za popestritev koncerta so nastopili še Anže s trobento, Manca s flavto in Maja, ki nam je zapela. Kljub temu, da so učenci orgel šele na začetku svojega učenja, jim je na prošnjo  Veronike Šarec, koprska ekipa ugodila in tako so  znamenite orgle spoznali od blizu. Predstavili so se učenci orgel  Veronike Šarec in sicer Neža in Jošt, ki sta začetnika, Rozalija in Klara obiskujeta drugi razred orgel, Miha se pa po 4 letih ob orglah počuti že kar domače. Pri igranju se je Neži pridružila še sestra  Ana in sta  zaigrali štiriročno.  Pri skladbah: Gerbičevi Ave Mariji in Francovem Panis angelicusu je  Maja zapela v duetu z njeno mentorico Urško Urbanija Žun, na orglah  ju je spremljala korepetitorka Neža Žgur. Na koncu koncerta še iskrena zahvala stolnemu župniku dr. Primožu Krečiču,  zborovodji Miranu Bordonu in organistu Mirku Butkoviču za izkazano zaupanje, prijazen sprejem, pomoč in možnost muziciranja na izjemnih stolnih orglah. Oni predstavljajo del ekipe, ki se je nekaj let trudila in vse moči namenila projektu pridobitve in postavitve novih orgel.  In ker so res čudovita publika, je Miha Zavrl zaigral za dodatek Bedartove Variacije na Christus vincit.
Upam, da so  orgle navdušile tudi vas, ki to berete tako kot nas in si jih boste, če vas pot zanese v Koper tudi ogledali.  Tokrat je glasba zadonela Mariji in Bogu v čast in vsem nam v veselje.

DJD

  

 

 

 

Oglasno sporočilo