Uvodnik Domžalsko-kamniške NOVICE 5 2022: Uberizacija über alles in Razredni boj

0
257

Po dveh letih je bilo mogoče v naši občini spet doživeti pristno prvomajsko vzdušje s kresovi, godbeniki z narodnimi nošami in spremljevalci. Lansko leto namreč spremljava ni bila dovoljena. Le motorna budnica je bila, kot nakazuje trend zadnjih let, manj slišana. Mladina se ne zanima več za motorje z notranjim izgorevanjem in se pospešeno opremlja z električnimi skiroji. S temi pa ne prebudiš niti psa čuvaja.

Koliko je danes vrednoteno delo? V Sloveniji trenutno vlada rekordno nizka brezposelnost že skoraj jugoslovanskega tipa, pa tudi sicer so mezdne razlike ene najnižjih v svetu. Vendar pa se svet hitro spreminja. V Ljubljani, pa tudi že drugod (zadnjič sem že za Kamniško Bistrico videl enega), se je v zadnjih letih razpasla dostava hrane in drugih dobrin do vrat. Mladci, z ogromnimi nahrbtniki, ki jim sločijo hrbte, vrtijo pedala, navijajo plin, ne meneč se za prometne predpise. Edino merilo, po katerem se ravnajo, je aplikacija z drugega konca sveta, ki jim odmerja čas in točke. Odpuščanja ni, ker ni delovnega razmerja (mnogo dela bo tu za judikaturo), če nisi dovolj hiter in točen, pa tudi ni plačila in ne več naročila. Sistem te izbriše. Ni pomembno, če je bila na semaforju rdeča luč, prometna nesreča ali pa je bilo potrebno poskrbeti za obnemoglega člana družine. Algoritem se za to ne meni. V fevdalizmu je zemljiški gospod kmetom na hubah za tlako priskrbel nekaj potrebnega orodja, v zgodnjem kapitalizmu kapitalist delavcu delovna sredstva, v ekonomiji spletnih platform ni potrebno kapitalistu (platformnim delodajalcem) zagotoviti ničesar, razen delujoče aplikacije. Vsa delovna sredstva si mora delavec priskrbeti sam.

Posebej bode v oči nesorazmerna narodna struktura dostavljavcev, kot da so v Ljubljani obširne skupnosti afriških in azijskih ljudstev. Tako bi morda mislil kakšen tujec, v resnici pa gre za to, da so ti brezpravni delavci pripravljeni delati za plačilo, nižje od dostojnega, vse do spirale dna. Realnost platformnih delavcev je neprestana bitka s časom in točkami v brezosebnem digitalnem svetu anonimnih uporabnikov. Prejšnji državni zbor je izglasoval Uberjev zakon pod mantro konkurenčnosti, zdajšnji pa bo soočen s predlogom zakona »proti škodljivim ukrepom oblasti«, ki meri tudi na odpravo tega zakona. Videli bomo, kakšna Svoboda nas čaka. Svobodni trg platform ali svoboda delavcem?

V.O.

 

Oglasno sporočilo