Igranje kitare v Društvu Lipa Domžale

0
1128

Pri nas vsak najde, kar ga veseli

Pomemben del dejavnosti Univerze za tretje življenjsko obdobje – Društvo Lipa Domžale so kulturne dejavnosti, tudi igranje instrumentov in petje. Med njimi so posebej popularne citre in kitare, zato sem se odločila, da predstavim učitelja kitare Petra Mesiča, ki enega najpriljubljenejših instrumentov v Lipi uči že pet let. Več pozornosti  je igranju kitare,  namenil prav ob svoji upokojitvi. Sprva se je igranja kitare učil sam, potem ji je namenil več ustvarjalnosti in učenja.  Za učenje starejših ljubiteljev kitare ga je navdušila prijateljica, ki ga je seznanila z velikim veseljem starejših do igranja kitare.  Ni dosti okleval. Odločil se je, da s svojim glasbenim znanjem pomaga starejšim glasbenikom oz. glasbenicam v Društvu Lipa, kjer se še posebno rad povezuje s citrarkami in profesorico Damjano.

S kitaristkami se ukvarja v skupini, kjer jih brenka kar do 28, na posebno željo pa pomaga tudi posameznim kitaristkam. »Pravzaprav čisto začetnica ni skoraj nobena,« pove moj sogovornik. Večina je včasih že igrala kitaro, potem malce prenehala in sedaj spet igra. Redno obiskujejo vaje, je pa tudi res, se nasmehne Petar, da še rajši nastopajo, ko zaigrajo in zapojejo. Najrajši slovenske ljudske pesmi, ki jih dobro poznajo, pa tudi narodno-zabavne in zabavne, tudi zimzelene melodije so priljubljene med njimi. Ob tem se veliko družijo, skupaj uživajo, zapojejo z veseljem in ljubeznijo do petja. Ob tem se velikokrat pokaže, da bi bili vsi radi – tako najmlajši glasbeniki kot starejši kitaristi, kar takoj – že po nekaj vajah virtuozi, pa ne gre tako hitro, saj je potrebno melodijo in ritmiko osvojiti. Pomembne so tudi note in vaje, h katerim pa glasbeniki radi hodijo in tako dobro pripravljeni nastopajo na številnih prireditvah. Kitaristi tudi radi zapojejo in imajo čudovite glasove, jih pohvali glasbenik Petar in je navdušen nad njihovo pripravljenostjo za učenje in druženje. Skupaj s citrarkami pripravljajo različne prireditve, tako ob slovenskih kulturnih praznikih, kot ob drugih priložnostih, še posebej z velikim veseljem pa nastopajo na božično novoletnih koncertih, s svojim igranjem in petjem – tudi skupaj s citrami, pa obogatijo vrsto drugih prireditev Društva Lipa Domžale. Nemalokrat tudi gostujejo in razveseljujejo ljubitelje kulture v drugih občinah. Pohvali tudi usklajenost nastopov obeh skupin citrarske in kitare ter pohvali resnično odlično skupno delo z citrarko Damjano.

Mentorja Petra zelo veseli, ker so glasbenice – tako citrarke kot kitaristke dobile že vrsto pohval, saj je glasba dobrodošla na vseh prireditvah. Pohvale navdušujejo tako obiskovalce kot same glasbenice, zato upa, da bo glasba tudi v prihodnje lepšala obiskovanje Univerze ta tretje življenjsko obdobje Domžale.

In če se morda tudi od bralcev oz. bralk kdo navdušuje na igranjem kitare, dobrodošli!

Mentor Petar ima glasbo rad, morda ne vedno prav tisto kot njegovi  študentje, saj je bil včasih pravi rocker.

Tekst: Vera Vojska
Foto: arhiv društva Lipa

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here