8. slamnikarski sejem v Čarobnem mestu v Domžalah

0
191

Za nami je osmi Slamnikarski sejem – tokrat prvič po koroni in v nekoliko spremenjenem času. Potekal je v soboto, 11. junija od 15. ure dalje z večernim nadaljevanjem koncertnega dogajanja z nastopom slovenskih glasbenih skupin Batista Cadillac in MRFY. Organizatorje prireditve – Občina Domžale, TIC Domžale, Blunout in Kulturni dom Franca Bernika Domžale s Slamnikarskim muzejem – nas je razveselilo lepo vreme, odziv razstavljavcev, nastopajočih ter množični obisk, kar potrjuje, da je prireditev pridobila na ponovni odmevnosti. Letošnji ambasador nošenja slamnika je postal uspešni domžalski športnik, smučarski skakalec Anže Lanišek. Z bogato vsebino in gosti se je v naš program vključila tudi Miš založba s svojimi Bralnicami pod slamnikom. Vse bolj zanimiva in pestra je vsebinska in programska zasnova, pri čemer so posebej pomembni prijaznost in odprtost razstavljavcev in drugih, ki sodelujejo pri programu in aktivnostih.

Pogled v Slamnikarski park, park ob Občini Domžale. V Slamnikarskem kotičku za najmlajše je bilo zabavno in ustvarjalno: pletenje kit iz slame, slamnikarske ustvarjalne delavnice, tovarna milnih mehurčkov, starodavne igre za otroke ter delavnice in knjižnica na prostem v okviru Bralnic pod slamnikom.

Tudi letošnji sejem je bil tematski – slama in vse, kar iz nje naredimo. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnatih izdelkov domačih in tujih razstavljavcev (gostje iz Hrvaške in Srbije), smo pri izboru razstavljavcev nadaljevali z vsebinsko nadgradnjo izdelkov iz naravnih materialov z demonstratorji različnih slovenskih rokodelskih spretnosti in eko izdelki.

Domžalska šivilja slamnikov Joži Košak med šivanjem slamnika pri stojnici Slamnikarskega muzeja. Tudi letošnji sejem je bil tematski – slama in vse, kar iz nje naredimo, seveda pa v prvi vrsti slamniki, prikaz šivanja slamnikov in pletenja kit iz slame.

Na sejmu je potekal bogat spremljevalni program z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin, z rokodelskimi prikazi, vodenimi ogledi, animacijami za otroke in modno revijo slamnikov. Za konec pa ne pozabimo omeniti, da smo na tokratnem slamnikarskem sejmu praznovali tudi 10. rojstni dan Slamnikarskega muzeja. Vsem sodelujočim na prireditvi se zahvaljujemo za prijetno slamnikarsko soboto.

Naslovna fotografija:
Modna revija je ekskluzivna posebnost sejma, na kateri prikažemo nove in moderne smernice nošnje slamnikov in oblačil. Avtorica modne revije je oblikovalka Mateja Kozina, pri oblikovanju slamnikov sta sodelovala Ana Cajhen in Roman Kos.

Organizacijski odbor Slamnikarskega muzeja Domžale
Foto: Vido Repanšek

Oglasno sporočilo