Križnik po Križniku – pripovedovalski dogodek na vrtu frančiškanskega samostana

0
606
Križnikov pravljični festival je po celi občini zasejal zanimanje za pomemben del nesnovne dediščine – to so ljudske pravljice, ki jih zdaj oživljamo s pripovedovanjem na različnih dogodkih. V kamniški občini se je oblikovala kar lepa skupina posameznikov, ki dobro obvladajo umetnost pripovedovanja. Prav Duo Vroča župa v zasedbi Rok Kosec in Goran Završnik pa je med tistimi, ki so orali slovensko pripovedovalsko ledino. Mnogi zdaj orjemo za njima in sejemo veselje do dobrih zgodb.
 
Tudi to je eden od vzrokov za uspešno dolgoletno sodelovanje med Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik in Društvom svetega Jakoba, ki skupaj na vrtu Frančiškanskega samostana pripravljata pripovedovalski dogodek. Navadno tega organiziramo konec avgusta, ko je še dovolj toplo, da pod krošnjo mogočne rdečelistne lipe in v lepem okolju prisluhnemo bodisi Križnikovim pravljicam bodisi kamniškim zgodbam.
Tokrat vabimo na dogodek z naslovom Križnik po Križniku, ki bo v petek, 26. avgusta, ob 20. uri na samostanskem vrtu. Upamo, da bo vreme zdržalo in da bomo lahko zgodbam in tudi glasbi prisluhnili zunaj, če pa ne bo, potem se bomo preselili v dvorano ob vrtu.
Teme nismo prav nič omejevali, pripovedovalci so si sami izbrali besedila, ki so jih nagovorila. Glavni namen druženja je poslušanje zgodb, ki so se prenašale iz roda v rod. Tokrat so si pripovedovalci izbrali pravljice iz slovenske, italijanske in makedonske pravljične zakladnice.
Za glasbo bo poskrbel Trio Magnolija, ki ga sestavljajo Brane Bičanič, Marko Trobevšek in Marko Fujan.
Pripovedovalci so vsi po vrsti Kamničani in Kamničanke, to so: Anže Slana, Anja Završnik,  Marjan Semprimožnik, Vanja Hočevar, Verena Perko, Ivanka Učakar, Zdenka Čebašek-Travnik in kot presenečenje tudi osnovnošolki Karolina Graj ter Klara Ivančič Klemenčič, ki sta bili udeleženki pripovedovalske šole. To je organizirala Knjižnic Franceta Balantiča Kamnik v osnovnih šolah z namenom spoznavanja umetnosti pripovedovanja in dobrih zgodb.
Navadno pravljično obarvan poletni večer privabi veliko število obiskovalcev in obiskovalk, zato smo prepričani, da bo tudi letos tako. Vabljeni.
Besedilo in fotografija: Breda Podbrežnik Vukmir, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik
Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here