Pomemben je človek

0
626

Slaba napoved vremena za torek, 27. septembra je tokrat  praznovanje 25. obletnice Gasilske zveze Lukovica s podelitvijo činov novim operativnim gasilcem, višjim gasilcem in bolničarjem iz trga v središču Lukovice, prestavila  v Kulturni dom Janka Kersnika.
25. letnico Gasilske zveze Lukovica so se poleg poveljnikov in predsednikov  prostovoljnih  gasilskih društev iz Lukovice, Blagovice, Prevoj, Krašnje in Trojan udeležili še županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, predsednik Gasilske zveze Lukovica Robert Maselj, poveljnik Gasilske zveze Lukovica Gašper Mav, Lado Goričan iz Gasilske zveze Lukovica ter predsednik regije Ljubljana III Slavko Jalovec.
Prireditev se je z igranjem godbe Lukovica začela z prihodom praporščakov in tečajnikov, ter se nadaljeval z igranjem slovenske himne. Gasilsko himno je tokrat zapela klapa Sidro, ki je popestrila prireditev še s krajšim nastopom pred podelitvijo činov.

Povezovalka programa Andreja Čokl, tudi gasilka, je v uvodu  spregovorila o pomenu gasilstva, a ne le kot pomoč pri požarih, ampak veliko več, saj gasilce in gasilke najdemo kjerkoli je potrebna kakšna pomoč, naj bo to poplava, plaz, ali le pomoč pri prenosu bolnika v reševalno vozilo. Ob tem pa ne smemo mimo dejstva, da so v mnogih krajih ravno gasilska društva tista, ki povezujejo in združujejo krajane in so dejavna tudi na kulturnih ter drugih področjih. Kako pomembno je gasilstvo priča več kot 150 let stara zgodovina posameznih gasilskih društev. Tudi o pomenu izobraževanja in usposabljanja je tekla beseda in delček njene zgodovine nam je utrnila Andreja Čokl, drugi del pa  predsednik Gasilske zveze Lukovica Robert Maselj, ki je natresel nekaj podatkov  o delovanju njihove gasilske zveze, uspešno izvedenih investicijah, izobraževanjih ter ostalih aktivnosti, ki jih v vseh teh letih ni bilo malo. Kar 488 gasilcev in gasilk je v teh letih šlo čez različne oblike izobraževanj v sklopu GZ Lukovice, kar ni tako malo in je velik doprinos k delu posameznih društev, je še poudaril. Županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar je v nagovoru dejala, da je vsak srebrni jubilej delovanja društva, bodisi športnega, kulturnega ali humanitarnega, za jubilante in za Občino Lukovica velik praznik. Še posebno, če gre za gasilce, ki v Sloveniji predstavljajo največjo humanitarno organizacijo, ki nesebično služi ljudem. Gasilci ne zahtevate plačila, ne sprašujete, vi odhitite na pomoč ne glede na uro, vreme, delavnik ali praznik. Sledite klicu »na pomoč«. Zato ste od nekdaj deležni splošnega ljudskega ugleda in spoštovanja. Gasilska društva so ena redkih, če ne edina civilna organizacija na slovenskem, ki tudi danes združuje staro in mlado z enim samim ciljem – pomagati ljudem. Občina Lukovica se zaveda svojih zakonskih obveznosti in pri zagotavljanju opremljenosti posameznih gasilski enot. V zadnjem obdobju je bil narejen velik korak pri zagotavljanju ustreznih prostorov, opreme in vozil. Predvsem v Blagovici, Krašnji in tudi na Trojanah se lahko veselimo novih in dodatnih urejenih prostorov. Kot županja vam zagotavljam, da bom poskrbela, da bodo imela vsa gasilska društva v naši občini dobre pogoje za delo in da bom upoštevala vse pogodbe in dogovore glede gasilskih prostorov in vozil. Upam, da se strinjate z mano, da smo skupaj na dobri poti.

Po končanih nagovorih in odpetih pesmih klape Sidro, je sledila podelitev priznanj činov, ki so jih tečajnikom, ki so uspešno opravili šolanje,  podelili  županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, predsednik Gasilske zveze Lukovica Robert Maselj, poveljnik Gasilske zveze Lukovica Gašper Mav ter predsednik regije Ljubljana III Slavko Jalovec.

DJD

Oglasno sporočilo