Uvodnik Domžalsko-kamniške NOVICE 10 2022: Sedem pogumnih  za en prestol

0
1156

Pričelo se je.  Ostalo jih je sedem,  ki so prišli skozi  vsa cedila, predvidena  z  zakonom  in skozi vse prikrite ovire, ki jih nastavlja zainteresirana politika, kot so recimo grožnje, izsiljevanja, obrekovanja in širjenje lažnih vesti.  Prišli so skozi  grmovje in trnje, sicer malo opraskani  in skuštrani, ampak tu so, naši kandidati za prestol vrhovnega poveljnika naših oboroženih sil  in najvišjo avtoriteto v državi.

Številni samozavestneži   so se že pred časom  pognali  v tekmo, pompozno najavili svojo kandidaturo, pa se upehani ustavili že po prvih metrih vzpenjanja  na  to goro časti, ko so ugotovili, da ni tako lahko zbrati potrebnih podpisov  državljanov. Drugi so odnehali, ko so ugotovili kot tista lisica v basni o kislem grozdju, da je  sadje  previsoko in zavzeli stališče, da je ta igra za njih, čiste in pravične,  preveč umazana. Nekateri, ki so že resno ogrožali naskok na prestol, pa so odstopili iz čisto človeških in prav nič epskih razlogov, rekli so: ‘dost mam’.

Ostalo  je sedem veličastnih, vsak s svojo podporo, nekateri s podpisi volivcev, še več tistih s podpisi poslancev, zbrati so morali tri – lahko so prispevali tudi svojega kot najvišjo obliko samozavesti, nekatere je v boj porinila stranka, ki ji pripadajo, spet druge je podprla stranka, s katero delijo svoje vrednote. Javna televizija se je obvezala, da bo nam, dragim gledalcem in plačnikom prispevka, popolnoma uravnoteženo in brez protekcije predstavila vsakega kandidata posebej. Soočenja so se že pričela vrstiti in lahko smo uživali ob prvih prijaznih in previdnih vprašanjih in odgovorih.

Kandidati imajo vsak svoje navijače. Leve in desne, cepilske in necepilske, versko goreče ali  militantno razpoložene;  Tokrat se bosta pomerili tudi dve dekleti, obe dobro podkovani vsaka v svoji stroki, pa vendar le ženski, ki ju bo javnost sodila tudi po videzu, kilah, frizuri,  barvi las in obleke, kar bo moškim rokoborcem prihranjeno.  Pleša, očala, prekratke hlače ali kravata postrani,  ali pa pokašljevanje in kriljenje z rokami ne bo vplivalo na odločanje volivcev, bolj se bodo ozirali na strankarsko pripadnost, na to, kdo stoji za njimi, naši ali njihovi, levi ali desni. Nemara,  da bo kar to odločilnega pomena kljub vsemu zatrjevanju, da so popolnoma neodvisni, od osnovne šole naprej samostojni  in distancirani od vsakega strankarskega pritiska. Morda je pa res že čas tudi  za punce?

D. Šraj

Oglasno sporočilo