S fotografsko razstavo obeležili prvih 25 let delovanja Društva Lipa Domžale

0
571

Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale s svojim 25-letnim delovanjem omogoča aktivno preživljanje starejšim, ne glede na stopnjo formalne izobrazbe, politično, narodnostno ali versko pripadnost, oziroma drugo osebno okoliščino.

Vsi se srečamo enkrat z obdobjem, ki mu rečemo »tretje življenjsko obdobje«. To je čas, ko nam kar naenkrat lahko postane dolgčas in vključitev v dejavnosti, ki jih ponuja društvo Lipa, je lahko priložnost za nova doživetja in izkušnje. V društvu lahko tako pridobivate ali obnavljate znanje v različnih dejavnostih, se udeležujete kulturnih dogajanj delavnic, v športno rekreativnih skupinah poskrbite za svoje fizične sposobnosti, v zanimivih strokovno vodenih izletih pa si ogledate kulturne, naravne in zgodovinske zanimivosti doma in v tujini. Ko prisluhnemo sebi, zadostimo željam in potrebam, za kar v času aktivnega dela ni bilo časa, lahko rečemo, da ustrežemo svoji duši.

Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale, je 9. novembra 2022, praznovalo srebrni jubilej. Praznuje namreč petindvajsetletnico svojega delovanja. Pomemben jubilej je obudil spomine na plodno in razgibano pot, v počastitev katere so pripravili jubilejno fotografsko razstavo v sliki in besedi, ki so jo s krajšim kulturnim programom in slavnostnim govorom odprli v Galeriji Domžale.

Na razstavi so razstavili tudi pisano paleto Unicefovih punčk iz cunj.
.

Razstave in kulturnega programa pa se je udeležilo lepo število mentorjev iz Društva Lipa Domžale, slušateljev in tudi gostov.

Med gosti so bili dr. Miro Stiplovšek, častni občan Občine Domžale, Vera Vojska, častna občanka Občine Domžale, Metka Zupanek, prva predsednica Društva Lipa in zdajšnja častna predsednica, Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale in podžupan Občine Domžale ter Vera Banko, predsednica sveta Krajevne skupnosti Simona Jenka.
.

V kulturnem programu so nastopili folklorna skupina Folklornega društva Groblje, Domžale in člani pohodniške skupine Društva Lipa Domžale, Janka Jerman in Milojka Lunar iz literarnega krožka Društva Lipa Domžale ter citrarska skupina Kresničke in kitaristi Tesere pod vodstvom citrarke prof. Damjane Praprotnik. Prireditev je vodila Mira Smrkolj.
.Fotografsko razstavo, ki je v Galeriji Domžale potekala od 9.11.2022 do 11.11.2022, so 16.11.2022 prestavili v Knjižnico Domžale, kjer je bila na ogled do 30.11.2022, ob otvoritvi v knjižnici je potekala okrogla miza na temo

  “Aktivno preživljanje prostega časa v tretjem življenjskem obdobju.”

Okrogle mize so se udeležili zanimivi gostje: Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale, Alijana Šantej, predsednica Univerze za tretje življenjsko obdobje Ljubljana, Andrej Jus, predsednik Čebelarskega društva Domžale, Manica Perdan Ocepek, animatorka študijskega krožka. Okroglo mizo je vodila moderatorka Vera Vojska. Sodelovali so tudi mentorji in slušatelji nekaterih študijskih krožkov.
(Naslovna fotografija)


Udeleženci okrogle mize so predstavili svoje izkušnje in odgovorili na vprašanja, kako lahko v tretjem življenjskem obdobju starostniki dopolnjujemo svoje znanje, širimo obzorja, se posvečamo konjičkom, za katere prej ni bilo časa, hodimo na izlete, potujemo, ustvarjamo in uživamo v družbi podobno mislečih ljudi, ki hočejo še kaj od življenja.
.

Za razvedrilo so z glasbo poskrbeli citrarke Kresničke in kitaristi Tesere pod vodstvom mentorice prof. Damjane Praprotnik.

 

Besedilo in foto Miro Pivar

 

Oglasno sporočilo