Literarni večer ob 170. letnici rojstva Frana Maslja Podlimbarskega

0
507

Nedeljsko popoldne 11. decembra je bilo ravno pravšnje za obisk kakšne kulturne prireditve tudi zato, da bi ob tem pozabili na slabo vreme in na vse skrbi , ki nas tarejo.
Kulturno umetniško društvo Fran Maselj Podlimbarski je v Društvenem domu v Krašnji pripravilo literarni večer posvečen 170. letnici rojstva Frana Maslja Podlimbarskega, ki se je rodil  23. septembra 1852 v vasi Spodnje Loke v občini Lukovica, umrl pa 19. septembra 1917 v mestu Pulka v Avstriji. Zagotovo bi bil še kako ponosen, če bi si le ogledal literarni večer, predvsem na dejstvo, da so pri izvedbi sodelovale kar tri generacije nastopajočih. Tako nam je  njegov življenjepis predstavila  Eva, Masljeve besede in razmišljanje pa  so interpretirali Bor, Jan in Max. Da bi na literarnem večeru bili brez del, ki jih je ustvaril Maselj tudi ne gre in za to, da smo prisluhnili njegovim delom, so zaslužne Brigita in Simona, ter dve Mojci. A nismo prisluhnili samo besedam, ampak so nas v svet glasbe popeljale Ema, Ajda in Anja z violino in Patricija s flavto.
V polni društveni dvorani smo lahko poleg županje mag. Olge Vrankar videli še predstavnike društev in KS ter številne krajanke in krajane, ki so si vzeli čas za obujanje spomina na naše prednike. Ob tem ne moremo mimo njegovih besed izrečenih tudi med prireditvijo: “Bodite značajni! Ljubite domovino požrtvovalno, kakor sem jo ljubil jaz!” Med prireditvijo je v kotu na stojalu stala slika Frana Masla Podlimbarskega, ki jo je društvu podaril Štefan Cerar, ki  je že nekajkrat svoja vrhunska dela razstavljal v okviru KUD Fran Maselj Podlimbarski. Kot je dejala predsednica društva Romana Močnik,  bo slika krasila društveno pisarno. Čeprav je minilo že kar nekaj dni, ko so po naših krajih hodili parkeljni in sveti Miklavž, smo bili obiskovalci lepo presenečeni, ker je v društveni pisarni pustil nekaj tudi za obiskovalce literarnega večera.
Z  dobrimi željami za predpraznične in praznične dni, ter mirne in blagoslovljene božične praznike v novem letu pa vsega lepega in dobrega nam je še zaželela predsednica društva  in odšli smo v hladen nič kaj prijazen večer obogateni z besedami Frana Maslja Podlimbarskega in glasbeno podlago mladih glasbenic.

DJD   

      

Oglasno sporočilo