Župani šestih občin obiskali Čistilno napravo Domžale-Kamnik

0
566

Na Centralni čistilni napravi Domžale – Kamnik (CČN) so se v četrtek, 23. februarja, zbrali župani šestih občin lastnic. Na uradnem obisku jih je sprejela dr. Marjetka Levstek, ki je bila februarja imenovana na mesto direktorice podjetja. Najprej jim je predstavila obratovanje in poslovanje javnega podjetja ter izzive, s katerimi se soočajo, zatem pa jih popeljala še na ogled čistilne naprave, da bi se podrobneje seznanili s postopki delovanja in učinkovitostjo čiščenja odpadne vode.

Za tri nedavno izvoljene predstavnike občin lastnic, županjo občine Domžale, mag. Renato Kosec, župana občine Komenda Jurija Kerna in župana občine Mengeš Boga Ropotarja, je bilo to tudi prvo uradno srečanje na CČN, vabilu pa so se odzvali tudi župani Matej Slapar iz občine Kamnik, Peter Ložar iz občine Trzin in Franc Čebulj, dolgoletni župan občine Cerklje na Gorenjskem. Dr. Levstek je županjo in župane na srečanju seznanila še s predlogom nove evropske direktive za čiščenje odpadne vode, ki bo čistilno napravo postavila pred dodatne izzive ne le pri odstranjevanju hranil, pač pa tudi sodobnih onesnaževal v odpadni vodi.

Predlagana evropska direktiva za čiščenje odpadne vode bo pred CČN postavila nove izzive, saj prinaša zahtevano višjo stopnjo čiščenja po dušiku in fosforju. Iz odpadne vode bo treba odstraniti tudi mikroonesnaževala, kot so mikroplastika in ostanki zdravilnih učinkovin, ter druge organsko težko razgradljive snovi in mikroorganizme. CČN Domžale – Kamnik se pripravlja tudi na nadgradnjo obdelave blata iz čistilne naprave s sušenjem, ter na nadgradnjo energetske samooskrbe z električno energijo.

Centralna čistilna naprava Domžale – Kamnik s svojimi kapacitetami zagotavlja visoko stopnjo čiščenja komunalnih in industrijskih odpadnih voda in je po zmogljivosti četrti največji sistem za čiščenje odpadne vode v Republiki Sloveniji. Letno lahko na CČN prečistijo do 9,1 milijonov kubičnih metrov komunalne, padavinske in industrijske odpadne vode, ustrezno obratovanje čistilne naprave pa je ključno ne le za razvoj gospodarstva na prispevnem območju, pač pa tudi za ohranjanje vodotoka Kamniška Bistrica in za izboljšanje njenega ekološkega stanja.

Na CČN se steka komunalna odpadna voda iz 30.000 gospodinjstev, priključenih na kanalizacijski sistem, iz šestih občin pa CČN sprejema še odpadno vodo večine industrijskih obratov s sprejemnega območja, greznično goščo in blato iz malih komunalnih čistilnih naprav ter tekoče nenevarne in biološko razgradljive odpadke.

JP CČN Domžale-Kamnik
Foto:  JP CČN Domžale-Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here