V Radomljah pozdravili Gregorjevo

0
787

Gregorjevo je praznik, ki ga obeležujemo 12. marca, ko goduje Sv. Gregor. Gre za običaj, ki predstavlja prihod pomladi, saj je bil po starem koledarju prav ta dan prvi spomladanski. Prav tako pa pravimo, da se na Gregorjevo »ptički ženijo« in smo ta praznik vzeli za naš dan zaljubljencev.

Na predvečer Gregorjevega, praznika zaljubljencev in prihajajoče pomladi, smo tako po starem običaju tudi v Radomljah “luč v vodo vrgli”. Kajti, dan postaja vse daljši in zvečer ne bo več treba delati pri luči … kot so morali nekdaj rokodelci, ki so se veselili tega praznika in prihoda pomladi v vasi in kraje. Ta običaj sicer poznajo marsikje po Evropi, a sam izraz Gregorjevo se je uveljavil šele v zadnji tretjini 20. stoletja. In ker v Radomljah radi ohranjamo stare običaje in tradicije, še več, jih tudi z veseljem obujamo in prenašamo na mlajše generacije, smo se po uvodni delavnici v Kulturnem domu Radomlje, kjer smo Gregorčke izdelovali, nato skupaj zbrali pri mostu pri Kraljevem mlinu, kjer je ob 18:01 sledil spust ladjic. Zbrala se je res lepa množica ljudi, pridružila pa se nam je tudi predsednica Republike Slovenije in Radomljanka Nataša Pirc Musar.

»Pohvaliti moram odlično organizacijo Turističnega društva Radomlje, se zahvaliti za pomoč našim gasilcem (PGD Radomlje) in se posebej zahvaliti naši sokrajanki, predsednici Nataši Pirc Musar, ki se je nam je pridružila in s tem resnično polepšala dogodek in nagradila naš trud. Tako smo v Radomljah na Gregorjevo pokazali, da se krajani radi družimo in poveselimo. Na še veliko takih dogodkov,« je ob dogodku povedal Peter Zvonc predsednik Turističnega društva Radomlje.

Da je šlo za dogodek, v katerega se je vključil ves kraj in tudi druge organizacije, pa je potrdila tudi predsednica Krajevne skupnosti Radomlje Sonja Jerman. »Na pobudo naše krajanke smo se letos odločili organizirati Gregorjevo v Radomljah. V Radomljah je bilo včasih močno razvito obrtništvo. Vsakih par sto metrov je bila žaga, mlin ali pa kovač. Z industrializacijo so se te nekonkurenčne obrti izgubile v času. Vsak dela za svoje preživetje in če pravi pregovor, da iz te moke ne bo kruha, je bilo treba najti kaj drugega za lastno preživetje. Iz teh časov je ostala tradicija Gregorjevega. Dan se je začel daljšati in obrtniki so lahko dlje delali brez dodatnih stroškov sveč in kasneje elektrike. Majhni čolnički s svečko ponesejo luč naprej po reki in tako razsvetljujejo kraj,« je spomina pomen tradicije za ohranjanje spomina na radomeljsko obrt Sonja Jerman.

V prejšnjih letih je bilo spuščanje gregorčkov na ribniku Črnelu, letos pa so opozorili na mrestenje žabic, ki potrebujejo mir, zato se je dogodek preselil na most pri Kraljevem mlinu. Kot pravi, se je delavnice, kjer so izdelovali gregorčke iz ekoloških materialov in nato spusta gregorčkov udeležilo ravno prav obiskovalcev, med njimi tudi predsednica države, ki je ponosno spustila svojega gregorčka, ki se mu je pridružilo še nekaj sto ostalih gregorčkov. A brez skrbi, vse gregorčke so Radomljani za seboj tudi pospravili. »Radomeljski gasilci so jih pri Kraljevem mlinu polovili in tako preprečili nepotrebno smetenje Mlinščice. Upamo da bo Gregorjevo v Radomljah postalo tradicionalno,« je ob tem še dodala predsednica Krajevne skupnosti Radomlje Sonja Jerman. Spomnila pa je tudi na to, da so ravno v teh dneh v Radomljah obudili vaški park oz. Park prijateljstva, kot so ga nekoč že poimenovali, tako da lepo vabljeni na obisk, počitek ali prijetno druženje tudi tja.

Mateja A. Kegel
Fotografije: Branka Timpran

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here