Družbo res poganjata samo še pohlep in egoizem?

0
402

Kot svetel žarek v temi postaja vsaka vest o tem, da je nekaj sprejeto zares  v dobro ljudi in ni zgolj reklamni trik ali samohvala. Ena takih svetlih pikic je zagotovitev občinskih sredstev za delovanje dežurnega zobozdravnika v Domžalah, saj je doslej najbližja tovrstna nujna pomoč v Ljubljani. Kogar še ni nikoli na lepo sončno nedeljo ali sredi praznične noči zabolel zob, ne more tega posebej ceniti, tisti drugi pa ob taki novici samo zaploskajo. Kako bo z realizacijo bomo sicer še videli, ampak prvi korak je storjen.

Na področju zdravstva se namreč v zadnjem času dogaja vse več osupljivo neverjetnih stvari, ki se v tej sferi nikdar ne bi smele zgoditi. Če se spomnimo samo dogodka z zamenjavo pacientov ko so živega proglasili za mrtvega. In? Nič, so se pač opravičili svojcem in nazadnje ugotovili, da so vsi delovali izključno po pravilih. Pa dogodek, ki se je pripetil pred nedavnim, ko je sredi noči tik pred zdravstvenim domom v svojem avtomobilu umrl starejši možak, ker mu kljub njegovemu klicu, da potrebuje rešilca, to ‘razkošje’ odrekli z izgovorom, da ni nobenega na razpolago. Pa je bil in to kar dva, kar so kasneje priznali. Prav te dni pa lahko preberemo vest, da so v brežiški bolnišnici starejšo pacientko proglasili za mrtvo in so ugotovili svojo napako, ko se je oglasila, da jo zebe! Še dobro, da je niso takoj transportirali v secirnico. Zdravniku se je namreč mudilo in ni po vseh pravilih ugotavljal smrti ampak bolj tako, na oko. Preobremenjen zdravnik? Premalo kadra? Ali navadna šlamparija!

Dnevno v poročilih lahko spremljamo pogajanja za reformiranje zdravstva, minister je imenoval dva najeminentnejša strokovnjaka, ki naj bi speljala reformo v dobro vseh državljanov tako, da ne bi odtekala javna sredstva v privatne žepe, pa da bi vendarle vsi imeli hiter dostop do javnega zdravstva. Pa jima ne gre prav dobro od rok, trčila sta dva velika ega,  zaverovana vsak v svojo idejo, kje je rešitev, vsi skupaj pa drvimo proti amerikanizaciji zdravstva, popolni privatizaciji in neomejenemu zaslužkarstvu na račun zdravja. Naše zdravstvo je ena afera za drugo, ni nadzora in kar je najhuje, ženeta ga pohlep in egoizem.

Zato je vsaka drobna lučka, kot je ustanovitev zobozdavstvene dežurne ambulante, več kot dobrodošla in v dobro ljudi. Samo še izvedbo čakamo!

D.Šraj

Oglasno sporočilo