Uvodnik Domžalsko-kamniške NOVICE 4 2023: Različni obrazi razumevanja nadzora

0
796

Pred nekaj dnevi je odstopil iz Nadzornega odbora naše občine njegov predsednik Marko Kiauta in podal ob tem zelo argumentirano obrazložitev, ki bi morala resno zaskrbeti občinske svetnike in županjo. Skrb bi morala biti uperjena zlasti v očiten razkroj demokracije, ki se dogaja pred našimi očmi in je, če ne gre drugače, to dogajanje izsiljeno s preglasovanjem močnejših, številčnejših, spretnejših in predrznejših.
Če je bil prejšnji sestav nadzornega odbora poimenovan ‘brezzobi tiger’, je ta sedaj očitno postal prijazen mucek , ki so mu postrigli tudi krempeljčke. Ker prejšnji nadzorniki niso dokončali tudi več kot leto dni trajajoče nadzore in je novi predsednik želel te v novem mandatu dokončati, je bil gladko s preglasovanjem zavrnjen. Prav tako je bil zavrnjen tudi predlog, da naj se na novo začnejo prekinjeni nadzori. To zavrnitev so podprli člani koalicije, med katerimi je daleč najbolj zastopana lista županje. Na predlog županje je občinski svet sprejel odločitev, da so lahko plačane le do tri seje posameznega nadzora, na vprašanje o razlogu za to županja ni odgovorila. Gre za omejevanje dela nadzornikov?
Kot zanimivost velja zapisati tudi dejstvo, da pri pregledu vseh do sedaj zaključenih nadzorov nikoli ni bil vključen noben zunanji ekspert niti ti nadzori niso dosegli nobenih rezultatov. Gre za varčevanje ali preprečevanje kakšnih neljubih odkritij?
Predsednik domžalskega NO v svoji odstopni izjavi pravi, da bi NO moral izvajati nadzor zaključnega računa vsako leto, pa ga je v preteklem letu izvedel šele za leto 2018 in še ta je potekal kar 47 mesecev. Izpostavil je naslednjo misel: »doslej sem vedno delal to, v kar sem verjel in pri svojih 75-letih ne bom statist v kulisah demokracije«.
Ta izstop je alarm oziroma spoznanje, da je edini nad županjo in vodstvom samo še modro nebo. Da se lahko s preglasovanjem doseže cilje, ki gredo na roko vladajočim, da je demokracija raztegljiva kot elastika in da se jo lahko oblikuje in prikroji tako, da se prilega vsaki situaciji. O vsem dogajanju je obveščena javnost (kolikor je potrebno) samo preko občinskega glasila, ki se kar cedi od prijaznih besed in hvale vodstvu občine, v kar smo se prepričali ob zadnji izdaji publikacije – informativnega biltena občine ki trdi, da je to prostor zadovoljnih ljudi. Morda, vendar zahvaljujoč enostranskemu in nekritičnemu obveščanju, zasipanju občanov z naklonjenimi članki in množico fotografij smehljajočih se vodilnih.
D. Šraj

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here