Schüsslerjeve soli

0
886

Vedno več ljudi kljub hitremu razvoju medicine in farmacije išče naravne metode krepitve zdravja in dobrega  počutja. Sem lahko uvrstimo tudi uporabo mineralnih soli dr. Schüsslerja. Primerne so predvsem za preventivo, lahko pa tudi kot dodatna pomoč pri reševanju akutnih in kroničnih težav pri samozdravljenju. Od lanskega leta dalje so na voljo tudi v slovenskih lekarnah.

Schüsslerjeve soli so telesu lastni, endogeni minerali, pripravljeni na enak način kot homeopatska zdravila. To pomeni, da jih v telo vnesemo v močno razredčeni obliki. Tak način priprave omogoča, da se dobro absorbirajo skozi ustno sluznico. Schüsslerjeve soli delujejo tako, da pokrijejo deficit telesu lastnih depojev mineralov v celici in s tem doprinesejo k normalizaciji fizioloških funkcij.

Minerali, vneseni s hrano oziroma s prehranskimi dopolnili, imajo v telesu funkcijo »gradnika«, zato je njihov vnos pomemben. Schüsslerjeve soli ne učinkujejo na enak način, temveč naj bi po literaturnih navedbah prehajale v notranjost celice in tam sodelovale kot »regulatorji ali nadzorniki« celičnih funkcij.

Schüsslerjeve soli lahko jemljemo v obliki tablet, ki jih raztopimo v ustih, ali pa si iz njih pripravimo raztopino. Uporabljajo se lahko tudi zunanje in sicer tako, da iz tablet pripravimo kašo, naredimo obkladke ali pa jih dodamo v kopeli.

Varne so v vseh starostnih obdobjih, tudi za dojenčke, nosečnice, doječe matere in za starostnike, saj nimajo neželenih učinkov.

Trajanje jemanja Schüsslerjevih soli je odvisno od izpraznjenosti zalog celičnih mineralov. Pomembno je, da zaloge napolnimo dolgoročno, sicer se bodo težave hitro ponovile. Predvsem je to pomembno za ljudi, ki bodisi živijo stresno, bodisi jih muči določena kronična težava.

Schüsslerjeve soli so varna in učinkovita izbira za samozdravljenje, zato so v mnogih domovih nepogrešljivi del domače lekarne. Za dodaten nasvet se obrnite na svetovalca za Schüsslerjeve soli ali farmacevta z dodatnimi znanji. Tudi v Javnem zavodu Mestne lekarne vam bomo z veseljem svetovali.

Tadeja Grošelj Pahulje, mag. farm.

Viri:
V utripu življenja: Minerali dr. Schüsslerja, Margit Müller-Frahling, Inštitut za podporo zdravju, 2022,
Izobraževalno gradivo o Schusslerjevih soleh; Mojca Slodej Kušlan; izdala Pharmana d.o.o..

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here