Blagoslovitev  Franconove kapelice v Študi

0
517

Na Vseh Svetnikov dan leta 1900 se je od žalnega opravila za rajnike na mengeškem pokopališču vračala z vozom domov Frančiška Mihelič, 38 let stara gospodinja Franconovega posestva in mlina. Čisto blizu domače hiše se je konj splašil. Gospodinja je skočila iz voza, a tako nesrečno, da je na mestu obležala mrtva. Na kraju nesreče je potrti mož njej v spomin postavil kapelico, posvečeno lurški Materi Božji, ki jo je 10. novembra slovesno blagoslovil beneficijat Strupi. Tako je nastanek Franconove kapelice v delu Zgodovina Fare Domžale opisal slavni domžalski župnik Franc Bernik.

Po skoraj četrt stoletja se je v Študi starodavni vasi, katere omemba sega na začetek 13. stoletja, zgodila še druga obnova kapelice. V letu 2000 je bila namreč obnovljena in blagoslovljena kapelica, ki stoji sredi vasi in je posvečena Jezusu na križu. Kot je težka preizkušnja botrovala izgradnji Franconove kapelice, tako je tudi začetek tokratne obnove tlakovala huda preizkušnja, ki jo je doživela pobudnica obnove Iva Podlipnik. Po poizvedovanju je prišla do gospe Silve Roš, na katere zemljišču stoji kapelica. Silva je vseskozi bdela nad obnovo kapelice in nesebično pomagala s hrano in pijačo umetnici Ivi. Po končanih delih so Marijin kip in freske zažarele v obnovljeni podobi. Apostol Janez še bolj goreče oznanja evangelij, orel ob njem pa še mogočneje presega vse vrhove gora. Pojdite tudi okoli kapelice kjer boste uzrli podobi Svetega Cirila in Metoda apostola Slovanov in sozavetnika Evrope.

Povezovalec prireditve ob blagoslovu Janez Kozjek je poudaril, da kapelice niso le znamenja vere temveč tudi spomeniki slovenstva. Ob tem ga veseli dejstvo, da so takšna znamenja v Sloveniji povečini zelo dobro vzdrževana sploh v primerjavi z drugimi deželami. Med prireditvijo so z glasbo navdušile Študljanske dečve s prelepim izborom starih slovenskih pesmi. Domžalski župnik Klemen Svetelj je ob blagoslovitvi izrazil veselje ob obnovi pri tem pa nekoliko z grenkobo ugotavljal, da mnoge dandanes božja obeležja motijo saj so opomniki vseprisotne božje navzočnosti.

Posebna zahvala gre tudi Krajevni skupnosti Simona Jenka, ki je prispevala pri obnovi okolice kapelice, katero je uredil Marko Peterlin, Janezu Mejaku in študljanskim gasilcem za klopi, družini Kozjek za organizacijo dogodka in vsem dobrim ljudem, ki so kakorkoli priskočili na pomoč.

Valentin Orešek

 

Oglasno sporočilo