V Kamniku se odvijajo Dnevi keramike in lončarstva in praznovanje 30 let Ile lončarstva

0
525

V okviru Dnevov keramike in lončarstva, ki jih organizira Ila lončarstvo, si bodo obiskovalci lahko ogledali razstavo Pisker, Skleda, Majolika, ki je nastala na treh lončarsko-keramičnih kolonijah v letih 2013, 2015 in 2016, danes med 14. in 17. uro pa je potekalo odprtje razstave sodobne keramike z naslovom Korenine, avtorice Teje Hlačer in razstave Glinospev avtorja Radovana Gregorčiča.

četrtek, 15. junija 2023, se lahko med 16. in 18. uro udeležite delavnice Glasba in glina po starodavni peruanski kulturi, predstavitev glinenih instrumentov z igranjem in izdelavo piščalk bo vodil Francisco Soto-Panchito. V torek, 20. junija 2023, se bo med 9. in 12. uro odvijala delavnica Divja glina, ki jo bo vodila keramičarka Anja Slapničar, med 17. in 20. uro pa delavnica Kamniška Veronika na Malem gradu pod vodstvom Tatjane Hlačer in Anje Slapničar.

Ob začetku Dnevov keramike in lončarstva je zbrane pozdravila ustanoviteljica Ile lončarstva Tatjana Hlačer, ki je dejala: »Da smo izpeljali uspešne zgodbe, moram poudariti to, da so bili z menoj vedno ljudje. Bila sem tista, ki je malo bolj navduševala, a ne sama. Pomembna je povezava med ljudmi. Za idejami smo stali in jih gradili skupaj. Košček v mozaiku je moj, ne pa celoten mozaik« ter še dejala: »Koncept dnevov je, da interpretiramo tisto, kar je bilo, prikažežmo nadgradnjo preteklega, umetniške izdelke in potem tudi sodobno keramiko. Prav je, da ne ostajamo zadaj, ampak gremo naprej z novi materiali in novimi pogledi, seveda stojimo na preteklosti, ki smo se ji poklonili, nato pa gremo naprej v to svežo energijo. V prihodnost.«

Župan Matej Slapar pa je ob tej priložnosti povedal, da Kamničane definirajo naravna, kulturna in zgodovinska dediščina, ki je del naše skupnosti»Kamničane definirajo zgodbe nekdanjih tovarn, ki so imele močno zgodovino in zaledje, a so žal tekom tranzicije šle vsaka svojo pot. Na pogorišču teh se seveda razvijajo nove stvar. Mislim, da nas Kamničane definira tudi majolka in zgodba tovarne Trival. Mislim, da ni hiše, ki ne bi imela v svoji zbirki vsaj eno majolko. Ta dediščina bi šla v pozabo, če takrat ne bi bilo Tatjane Hlačer, ki je s svojo ekipo zagnano in s srcem začela navduševati najprej posameznike. Motivirala je nekdanje zaposlene in znanje obdržala ter ga prenašala naprej. Odprla je atelje KUD Hiša keramike, zakaj pa ne majolka in tam so prezentirali izdelavo izdelkov, ki zaradi vas ne bodo šli v pozabo. Zaradi vas bodo ostali. To je neprecenljivo in to je vaše izjemno delo gospa Tatjana Hlačer. Verjamem, da tudi še niste rekli zadnje besede in bo marsikaj izpod vaših prstov še nastalo,«je med drugim še poudaril.

Misli o sodelovanju s Tatjano Hlačer in Ila lončarstvom so zbranim namenili tudi dr. Janez Bogataj, Renata Hojs, Taja Legat Lokar in Milojka Simšič.

Vljudno vabljeni k ogledu razstav vse dni festivala, in sicer med 16. in 19. uro (po predhodnem dogovoru na telefon 041/662-446). Razstave so na ogled v Ila lončarstvu (Perovo 18 b).

Občina Kamnik

Fotogalerija

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here