Vseslovensko srečanje Društva Šola zdravja v Vinici

0
517
default

Začetek novega šolskega leta so v svojem stilu obeležili tudi člani Društva Šola zdravja. S prepoznavno oranžno barvo so okrasili Vinico v prelepi Beli krajini, saj so v soboto 2. septembra pri Žagi Benetič v Vinici imeli vseslovensko srečanje skupin Šole zdravja. Udeležilo se ga je okrog 1700 članov tega društva, večina pa se je pripeljala s 34 avtobusi z različnih koncev Slovenije. Po treh letih je društvo ponovno obudilo vseslovensko srečanje svojih članov, saj so vmes zaradi epidemije Covida-19 imeli kar triletni premor. Pričakali so jih prostovoljci, gasilci in sošolci iz belokranjskih skupin Šole zdravja, jim zaželeli dobrodošlico z belokranjsko pogačo, ter jih usmerili do info točke in ostalih stojnic, kjer so lahko preizkusili svojo zmogljivost, se sprehodili po Svitovem črevu, izmerili krvni tlak in si ogledali bogato ponudbo različnih domačih belokranjskih obrtnikov, ki so se odzvali povabilu Društva Šola zdravja.
Zbrane sta z nagovorom pozdravili nova predsednica društva Zdenka Kavčič, župan občine Črnomelj Andrej Kavšek in direktorica direktorata za javno zdravje pri Ministrstvu za zdravje Vesna Marinko. Župan je članice in člane zelo pohvalil in povedal, da včasih tudi on telovadi s skupino v Črnomlju ter poudaril, da so vaje zelo dobre, ker se na koncu vaj počuti zelo razgibano. Predstavnica Ministrstva Vesna Marinko pa je v svojem nagovoru poudarila, da tovrstna skupnostna srečanja zagotovo krepijo medčloveške odnose, kar je odločilno za dolgo in kakovostno življenje. V nadaljevanju pa je dodala: »Prav vaša skrb za redno rekreacijo je inspiracija tudi za nas na Ministrstvu za zdravje in potrjuje pravilno odločitev ministrstva, da vas podpiramo že 15 let.”
Sledila je jutranja vadba na travniku pod Gradom Vinica, vaje pa so vodili strokovni sodelavci društva: Andraž Purger, prof. športne vzgoje, Eva Jeza mag. kineziologije in Simon Jurmić, mladi kineziolog s štajerskega konca, ki je obenem napovedoval vaje in jih začinil z duhovitimi komentarji. Zanimivo je bilo slišati njegov komentar kot predstavnika mlade generacije kako je doživel to srečanje: »Veličastno je bilo stati pred enotno množico, ki je s sinhronimi kretnjami telesa ustvarjala iluzije, ki so me popeljale od jat ptic do morja. Z ramo ob rami stati s sodelavci in pred seboj zreti v množico oranžnih sorodnikov, ki svojo radost do življenja delijo in s tem poveličujejo sleherni trenutek. Velik izziv je stopiti v velike čevlje, ki jih je za zanamce pustil dr. Grishin in z njimi korakati naprej s skupnimi močmi. Navdahnjen sem z gibčnostjo, vitalnostjo in voljo naših dedkov in babic, ki ostalim vlivajo upanje v srečno, stanovitno in krepostno starost. Kako veličastno!«
Lepo je bilo videti toliko nasmejanih obrazov v enakomernem izvajanju vaj 1000 gibov s katerimi že več kot 5.100 članov in članic v 260 skupinah v 95 občinah prične svoj dan.
Po vodeni telovadbi so se udeleženci srečanja podali na Grad Vinica, voden pohod na Žeželj, sprehod po čudoviti poti ob prelepi Kolpi, se učili belokranjskih plesov, spoznavali zelišča ali pa se z Andražem Purgerjem, vodjo projekta »Dihamo z naravo«, odpravili do čudovite jase ob Kolpi in se v senci dreves seznanili z vadbo “Dihamo z naravo”. Oranžna barva se je kaj kmalu razlila okoli naokoli po Vinici. Družabno-telovadni dan v idilični Vinici so udeleženci srečanja zaključili prijetno, polni novih vtisov, saj so po vsakem takem srečanju bogatejši za nekaj novih prijateljstev in prijetnih spominov. Čeprav večinoma v tretjem življenjskem obdobju so ti veselo razpoloženi ljudje s svojo karizmo in dobro voljo pustili opazno oranžno sled v tej zeleni dolini, ki jo objema reka Kolpa.
Srečanje v Vinici so omogočile vse tri belokranjske občine: Črnomelj, Metlika in Semič. Sicer pa Društvo Šola zdravja poleg Ministrstva za zdravje finančno podpirajo tudi Fundacija za šport, Športna unija Slovenije, Zavod za invalidsko in pokojninsko zavarovanje Slovenije, Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v republiki Sloveniji, saj gre za prostovoljno in nevladno organizacijo, ki deluje v javnem interesu na področju športa in imajo status humanitarne organizacije na področju zdravja.

Neda Galijaš

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here