Dojenje – najboljša odskočna deska v življenju

0
731

Prvi teden v oktobru, v Sloveniji obeležujemo teden dojenja, ki poudarja pomembno vlogo materinega mleka v življenju otroka. Letos poteka pod sloganom »Omogočimo dojenje: podprimo zaposlene starše«. Zaradi številnih prednosti, tako za mater kot za otroka, je v prvih šestih mesecih starosti otroka priporočljivo izključno dojenje. V Sloveniji je ob odpustu iz porodnišnic sicer dojenih več kot 90 odstotkov novorojenčkov, a se odstotek nato naglo zmanjšuje. Zato je potrebno doječim družinam ponuditi ustrezno pomoč in podporo na področju celotne družbe.

Materino mleko je popolno za otroka
Dojenje v prvih šestih mesecih otrokovega življenja zagotavlja vse hranilne snovi, ki so popolnoma prilagojene otrokovim potrebam za zdravo rast in razvoj ter sposobnosti prebave. V tem obdobju ni potrebna nobena druga tekočina ali hrana. Materino mleko vsebuje veliko koristnih snovi, kot so: protitelesa, probiotiki, prebiotiki, rastni dejavniki, hormoni, ogljikovi hidrati, minerali, vitamini ter maščobne kisline v najbolj optimalnem razmerju za zdrav razvoj dojenčka.
Vse več je raziskav, ki dokazujejo povezavo med dojenjem in dolgotrajno zaščito pred kroničnimi boleznimi, boljšim razvojem kognitivnih funkcij, manjšim pojavom alergij, celiakije ter manjšim tveganjem za debelost. Poleg tega je tudi manj tveganja za pojav sladkorne bolezni tipa 1 in 2, zvišanega krvnega tlaka, srčno-žilnih bolezni, povišanih ravni lipidov v krvi in celo nekaterih vrst raka. Materino mleko je lažje prebavljivo kot prilagojeno mleko, zmanjšuje težave z zaprtjem, želodčne motnje in drisko. Dojeni otroci lažje premagujejo prehlade in okužbe ušes in imajo boljše možnosti za skladen razvoj in pravilno razporeditev zobovja.

Prednosti dojenja za mater
Dojenje ima prednosti tudi za mater, saj prispeva k hitrejšemu okrevanju po porodu, pospeši luščenje maternice ter predstavlja zaščito pred poporodno depresijo. Ravno tako se pri mamicah, ki dolgo dojijo, pojavlja manj karcinomov dojk in jajčnikov ter pozneje osteoporoze.
Telesni dotik med materjo in otrokom je izjemno pomemben za bodoči osebnostni razvoj otroka. Ženske, ki dojijo, po porodu hitreje shujšajo, saj se maščoba, ki se je nabrala med nosečnostjo, porabi za energijo, ki pomaga proizvajati mleko.

Prednosti za družino
Materino mleko je sveže, sterilno, vedno prave temperature in tudi brezplačno. Nikoli ga ni potrebno pripravljati, kar vam prihrani veliko časa. Vedno in kamorkoli greste, ga imate s seboj. Tudi ponoči je otroka lažje dojiti, kot pa mu pripravljati prilagojeno mleko.

Težave med dojenjem se lahko odpravijo
Uspešno dojenje lahko zmotijo ali ovirajo nekateri dejavniki, kot so: brez upravičenega razloga ponujena katera koli druga tekočina ali hrana, uporaba cuclja ali dude (posebno v zgodnjem obdobju dojenja lahko povzroči »sesalno zmedo«) ter omejevanje števila in trajanja podojev.
Pogoste težave so povezane tudi z bolečimi bradavicami ali razpokami (regadami) na bradavicah. V lekarnah so na voljo blazinice (komprese) z gelom, ki podpirajo proces celjenja in imajo blažilen učinek na vnete bradavice. Za nego dojk, zdravljenje vnetih in razpokanih prsnih bradavic se lahko uporablja gel iz lanolina ali mazilo z dekspantenolom.
Vnetje dojk, kjer so prisotne tudi rdečina, oteklina in bolečina, se imenuje mastitis. Pojavijo se lahko tudi simptomi, kot so vročina, slabost, boleče mišice, utrujenost, glavobol. V primeru mastitisa se materi svetuje počitek, a ne sme prenehati dojiti. Proti bolečinam lahko uporabi tablete z učinkovino ibuprofen, ki je varna ob dojenju in ima tudi protivnetno delovanje. Zdravljenje bolečine je pomembno, saj lahko bolečina zavre izločanje mleka. V primerih, ko se stanje ne izboljša v roku 12 do 24 ur, je potreben obisk pri zdravniku, ki bo presodil o primernosti antibiotičnega zdravljenja.

O vprašanjih, ki se porajajo doječim materam, se lahko te obrnejo na svojega pediatra, patronažno službo, lekarno. V veliko pomoč pa jim je lahko tudi spletna stran Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja Unicefa Slovenije.

Mojca Ocvirk Anžič, mag. farm.
Javni zavod Mestne lekarne

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here