Kako premagati zgago s pomočjo samozdravljenja?

0
517

Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) se lahko pojavi pri ljudeh vseh starosti. Glavni simptom bolezni je zgaga, ki se kaže kot pekoča bolečina v želodcu, žlički oz. za prsnico. Pojavlja se lahko tudi kislo spahovanje. Težave se pojavijo, ko delovanje mišice zapiralke ni pravilno. Če se mišica zapiralka ne zapre popolnoma ali se prepogosto odpira, se želodčna vsebina vrača v požiralnik in grlo. Stik želodčne vsebine s sluznico požiralnika občutimo kot zgago.

S pravilnim pristopom lahko olajšamo in obvladamo zgago.

Prilagoditev prehrane
Izogibamo se hrani bogati z maščobami, zelo vroči in ledeno mrzli hrani, začimbam, pekoči hrani. Omejimo vnos kislih živil, čokolade in kave. Priporoča se uživanje manjših obrokov hrane večkrat dnevno, ne jemo vsaj dve uri pred spanjem. Med hranjenjem sedimo pokonci, jemo počasi, hrano dobro prežvečimo.

Sprememba življenjskega sloga
Dvignemo vzglavje postelje s pomočjo vzglavnika ter se izogibamo ležanju takoj po obroku. Tesna oblačila lahko poslabšajo simptome GERB-a. Ohranjamo zdravo telesno maso in opustimo kajenje. Svetuje se redna fizična aktivnosti vsaj 30 min na dan. Prakticiramo sprostitvene tehnike (meditacija in globoko dihanje), ki zmanjšujejo stres.

Uporaba zelišč, ki blagodejno delujejo na želodec
Za pripravo čaja lahko uporabimo: cvet prave kamilice, islandski lišaj, liste poprove mete, zel pravega pelina, korenino zdravilne špajke, korenino golostebelnega sladkega korena. V lekarni lahko kupimo tudi tinkturo za želodec iz kombinacije naštetih zelišč.

Uporaba zdravil brez recepta
Antacidi hitro nevtralizirajo želodčno kislino in olajšajo simptome. Delovati začnejo hitro, vendar učinkujejo kratkotrajno, zato jih je treba jemati večkrat na dan. Zaviralci protonske črpalke preprečujejo izločanje kisline. Mednje sodijo zdravila s pantoprazolom in se lahko kupijo brez recepta. Zdravila s pantoprazolom je priporočljivo jemati zjutraj na prazen želodec, vsaj 1 uro pred obrokom. Nastop delovanja je počasnejši kot pri antacidih, delujejo pa do 24 ur. Za boljši učinek jih je priporočljivo jemati vsaj 2-3 dni zaporedoma. Če se simptomi po dveh tednih rednega jemanja ne izboljšajo, se je potrebno posvetovati z zdravnikom.

V lekarni vam bomo z veseljem svetovali o najbolj primernem načinu samozdravljenja. Kljub temu pa je nujno, da se ob vztrajajočih simptomih ali ob poslabšanju simptomov posvetujete z zdravnikom, da se izključijo morebitne druge bolezni.

Lidija Jeras, farm. teh.

 

Oglasno sporočilo