Uvodnik Domžalsko-kamniške NOVICE 11 2023: Nezaupanje ali tehtni pomisleki?

0
221

Leta 2018 je občinski svet soglasno podprl lokacijo za prizidek ZD Domžale na obstoječi lokaciji, nato pa je bila pridobljena vsa potrebna dokumentacija in gradbeno dovoljenje. To je pomenilo še zadnji korak k dejanski gradnji prizidka in spopada s problemom pretesnega zdravstvenega doma.

Kljub temu se je po zamenjavi oblasti nova županja odločila iskati drugo, bolj primerno lokacijo za – novi zdravstveni dom. V ta namen so naročene študije o primernosti novih lokacij, pri čemer so stroški seveda plačani z javnim denarjem. Pa so se v javnosti pojavili resni dvomi o pravilnosti odločitve, pri čemer se izpostavljajo pomisleki in vprašanja  o morebitnem namernem zavlačevanju gradnje ali celo o delovanju »pod mizo« glede pridobitve provizij ob nakupu zemljišča. Še zlasti veliko kritike javnosti je doživel predlog o nakupu zemljišča v Zaborštu, ki ga je tedaj predlagala direktorica Zdravstvenega doma Domžale. Predlog je bil ocenjen za, milo rečeno, nenavadnega. Prevladuje prepričanje, da bi se v primeru drugačnega sestava koalicije, če bi bila okrepljena s stranko desnega političnega pola, nakup verjetno že zgodil.

V luči teh dogajanj se postavlja vprašanje, ali gre za učinkovito izvajanje občinske politike ali zgolj za politične in finančne manevre. Glede na trenutno razpoloženje v občini in razprave o temeljnih odločitvah, ki vplivajo na infrastrukturni razvoj, se v javnosti pojavlja tudi predlog, da bi občani izrazili svoje mnenje prek anket o lokaciji gradnje novega zdravstvenega doma. Tudi tisti ki odločajo, se morajo zavedati, da se odločajo predvsem za ljudi, za prihodnost razvoja kraja, da morajo upoštevati specifiko zdravstvenega doma, ki ne sme pozabiti na bolne, starejše in otroke, ki bodo ta objekt največ koristili. Tudi na tiste, ki se ne bodo udobno po avtocesti pripeljali z osebnimi avtomobili, ampak tudi na take, ki bodo prišli peš ali z avtobusom, morda celo z vlakom? Odločevalci pa se obnašajo, kot da bi šlo za hotel ali turistični objekt.

Zakasnitev pri gradnji prizidka je sprožila številna vprašanja in kritike, kar je razumljivo. Državljani postajamo čedalje bolj nezaupljivi do rešitev, ki imajo vonj po korupciji in zasebnih interesih. Zato naj bo odločitev pretehtana, prepričljiva  tudi pred javnostjo.

 

Oglasno sporočilo