Uvodnik Domžalsko-kamniške NOVICE 12 2023: Le kako je prišlo do napake?

0
543

Dogajajo se napake ali preobrati, ki so nam, navadnim državljanom nedoumljive. Tega se dobro zavedajo tudi tisti, ki take napake sproducirajo in morajo potem izvesti pravi salto mortale (smrtni skok, ki ga običajno izvajajo v cirkusu) in se iz takih situacij skobacati čim bolj elegantno in brez večjih ran.
En tak salto mortale se je pred dnevi zgodil v našem Državnem zboru. Ponovili so glasovanje, ker menda ni bilo jasno, kako je do napake prišlo, saj izid glasovanja ni bil tak, kot je bilo demokratično zmenjeno. Po enih trditvah naj bi zatajila tehnika, drugi krivijo kozmični dež, tretji priznavajo, da so se malo poigravali s karticami, četrti pa so debelo požrli slino ob spoznanju, da je amandma opozicije sprejet. Ampak ne kar tako en amandma, ampak tisti, ki govori, da se morajo v času inflacije socialni transferji , torej pomoč najšibkejšim, usklajevati z rastočo draginjo. “Naši” torej pozicija, je temu odločno nasprotovala in predlagalo zgolj 70% uskladitev, oni drugi pa 100%. Pa se je zgodila tipkarska ali vesoljska napaka in panika, ker je bil predlog opozicije potrjen, kar ni bilo v skladu z odločitvijo vodilnih kočijažev. Ker napake niso našli, so glasovanje ponovili, tokrat pa so bili vsi »naši« za stoprocentno uskladitev. Super, vsaj najrevnejši bodo imeli nekaj od tega.
Da je res nekaj v vesoljskem redu narobe pritrjuje tudi »salto mortale«, ki se je zgodil v domžalskem Občinskem svetu. Glasovali so svetniki o podražitvi komunalnih storitev, ki so že doslej ene najdražjih v državi. Prodnik, to je javno podjetje, ki ga je ustanovila občina, je »zastokalo«, da so njihove cene preslabo vrednotene, da je nujna podražitev, če se nočemo utopiti v smeteh ali zastrupiti v fekalijah. Res je sicer, da so morali kot »javno podjetje« javno pokazati svoje finančno poslovanje in res je, da so pridelali lani skoraj 500.000 € dobička, ampak saj veste – pohlep ne da miru in zahtevali so podražitev, ki pa jo je Občinski svet prvič gladko zavrnil. To bo napaka, so zakričali vodilni in zahtevali ponovno glasovanje. Ponovno glasovanje je dalo pravi rezultat in podražitev je bila sprejeta. Salto mortale je bil uspešno izveden, plačevali bomo toliko, kot so si odgovorni zamislili.
Pomembno je, da smo vsi demokratično usklajeni in da glasujemo tolikokrat, kot je potrebno.
Danica Šraj

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here