Šola mozaika v Spilimbergu in mestece Pordenone

0
305

Kot vedno smo imeli zborno mesto v Domžalah na avtobusni postaji. Zbrali smo se ob 6.00 uri zjutraj. Vreme nam zjutraj ni bilo naklonjeno, dež. Dan ima štiriindvajset ur, pričakovali smo lepše vreme. Vožnja proti Ljubljani in jutranji pozdrav predsednika Lipe Domžale, ki nam je predstavil vodiča agencije Venčeslava, ki se nam je pridružil v Ljubljani in vodiča-mosaicista Aljaža Vidrajza mojstra mozaika.

Vožnja nas je vodila proti Italiji. Vmesni postanek za kavico in nadaljujemo proti Spilimbergu, kjer domuje Scuola Mosaicisti del Friuli, šola za mozaiciste, ki je bila ustanovljena leta 1922. Ta velja za najboljšo šolo mozaika v svetovnem merilu. Ko smo prispeli pred šolo nas je g. Aljaž seznanil s potekom ogleda razstavnih eksponatov in njegovem šolanju in delovanju na ustanovi. Mojster – umetnik, ki vodi krožek mozaika tudi na Lipi Domžale. Izobrazba na najbolj cenjeni šoli na mozaiciste v Italiji mu je omogočila, da je mozaik spoznal v vsem svojem pomenu. Sam o sebi pripoveduje, da je pridobil ogromno znanja o materialih, zakonitosti tehnike in še in še, da je prišel do samostojne profesionalne kariere. Znanje predaja generacijam na rednih delavnicah.

Šola nudi na ogled eksponate mozaikov, ki so bili izdelani na šoli. Čas se ustavi, ker se ne moreš odmakniti od čudovito izdelanih mozaikov v raznih tehnikah: rimske preko bizantinske in moderne tehnike. Mozaiki so izdelani iz različnih materialov. Omenimo nekaj materialov: ročno delanega beneškega stekla do zlata, poldragih kamnov in marmorja. Tukaj so izdelali mozaike za Kongresno knjižnico v Washingtonu. Razlagal nam je o tehniki izdelave s kladivcem »Martellino«, izsekati moraš male koščke in sestaviti v želen izdelek. Kako enostavno je slišati, a v sam proces izdelave je vloženega mnogo truda in ur s pinceto v roki. Postali smo tudi pri umetninah, ki jih je izdelal umetnik Aljaž in so razstavljene na šoli. Lahko smo ponosni, da smo bili del tega vodenega obiska. Pri delu mu želimo mnogo uspehov in dobrega sodelovanja s Lipo Domžale.

Čas je bil da se odpravimo naprej po našem programu še ogled mesta Spilimbergo, ki leži ob reki Tilimento. Ta del je prevzel g. Venčeslav in nam razkazal del mesteca. V srednjem veku se je z gradom  plemiške rodbine Spengenberg (11. stoletje) razvila naselbina in po tej rodbini tudi ime mesta Spilimbergo. Od obzidja, ki je varovalo mesto je ohranjen samo stolp z vrati. V mestu tik ob gradu stoji mogočna cerkev Duomo Santa Maria Maggiore, ki je okrašena s kamnitimi portali, freskami iz 14.stoletja. Ogledali smo si malo delavnico izdelovanja mozaika.
Avtobus nas je že čakal, da nas popelje do mesteca Pordenone, ki ga opisujejo kot sodobno in živahno po kulturnih prireditvah. Zanimivost, da priredijo vsako leto festival nemih filmov in cvetlično razstavo. Tu smo si ogledali mestno hišo z zvonikom.

Pordenone je mesto v italijanski avtonomni deželi Furlaniji-Julijski krajini. Leži ob reki Noncello.
Tu smo imeli čas za kavico in raziskovanje starih uličic. Po končanem ogledu smo se odpravili proti Sloveniji.
V Postojni nas je čakalo kosilo v restavraciji Erasmus. Dobro okrepčani smo potovali v zimskih razmerah proti domu. Naš šofer Elvis, nas je pripeljal v zasnežene Domžale. Tudi to nekaj šteje.

V imenu udeležencev izleta lahko zaključim, da je bil izlet kvalitetno načrtovan in izpeljan.

Zapisala:
Majda Šraj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I

 

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here