Zadnje javno vodstvo po razstavi Zgodbe Maistrovih predmetov iz virtualnosti v resnično

0
211

Včeraj, v sredo, 21. februarja 2024, se je v Rojstni hiši Rudolfa Maistra odvijalo zadnje javno vodstvo po razstavi Zgodbe maistrovih predmetov iz virtualnosti v resnično. Po razstavi je zbrane vodila avtorica Alenka Juvan.

Na razstavi ZGODBE MAISTROVIH PREDMETOV ali iz virtualnosti v resnično je izvirna Maistrova dediščina – leta 2021 predstavljena na spletu kot virtualna Maistrova pot – dobila priložnost, da obiskovalcu spregovori iz oči v oči. Ustanove, ki so takrat skupaj ustvarile omenjeni spletni projekt, na ogled postavljajo izbrane muzejske predmete, dokumente, originalno Maistrovo dediščino, ki jo hranijo in raziskujejo.


Obiskovalci si na razstavi lahko ogledajo dragocene predmete in gradivo, kot so Maistrove knjige iz njegove znamenite knjižnice iz Univerzitetne knjižnice Maribor, njegova pisma, arhivske dokumente, rokopisi iz sodelujočih arhivov, znamenito revijo Savinja, Pirnatov kip Rudolfa Maistra iz Narodnega muzeja Slovenije, pa Maleševo upodobitev generala iz Galerije Miha Maleš… ter prisluhnili njihovim zgodbam.

Vsaki virtualni ponudbi namreč, pa naj bo še tako bogata, nekaj bistvenega umanjka. Manjka ji osebna izkušnja, srečanje z avtentičnim predmetom, ki nam poleg kulturnozgodovinskih razsežnosti razkriva še obilico svojih značilnih podrobnosti, lastnosti in ponuja možnosti za povsem osebna doživetja ter estetske užitke.

Tako smo si lahko nekaj izbranih predmetov, fotografij, dokumentov, dragocene Maistrove dediščine, ki jih v živo lahko vidite zelo redko; še posebej tisto, ki je shranjena v arhivih in depojih in je običajno dostopno samo strokovnjakom.     

Vljudno vabljeni ki ogledu razstave, ki bo na ogled v Rojstni hiši Rudolfa Maistra še približno mesec dni. Hiša je odprta od torka do sobote, od 10. do 18. ure, nedelja, ponedeljek in prazniki (razen izjem) pa je zaprta.

Dogodek je bil vključen v program prireditev Leto generala Rudolfa Maistra v Kamniku.

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here