Odprtje razstave Maister in rodni Kamnik

0
221

Po tradicionalni podoknici pevskega zbora DKD Solidarnost Kamnik se je včeraj, v torek, 26. marca 2024, v Rojstni hiši Rudolfa Maistra odprla nova občasna razstava z naslovom Maister in rodni Kamnik, avtoric mag. Zore Torkar in Alenke Juvan. Odprtju je prisostvoval župan Matej Slapar skupaj s častno občanko dr. Marjeto Humar in avtoricama razstave.

Ob odprtju sta zbranim misli o razstavi namenili avtorici, ki sta vsaka s svojim prispevkom zaobjeli Maistrovo življenje. Mag. Zora Torkar se je naslonila na njegovo življenje v rodnem Kamniku, Alenka Juvan pa na njegove kamniške sosede in slavne prijatelje.

Župan Matej Slapar se je zahvalil Medobčinskemu muzeju Kamnik in njegovi enoti Rojstni hiši Rudolfa Maistra, da dediščino našega častnega meščana prenaša na vse generacije. Muzej znanje, ki ga imamo o borcu za severno mejo, tudi preko delavnic otrokom na poljuden način predstavlja pomemben del zgodovine našega naroda. Posebno pozornost prenašanja Maistrove dediščine predstavljajo Maistrovi večeri, v okviru katerih lahko obiskovalke in obiskovalci prisluhnejo tematikam, povezanim z generalom in tudi ostalim pomembnim tematikam, povezanim s celotno zgodovino slovenskega naroda. Ob tej priložnosti je obiskovalke in obiskovalce razstave povabil še na ostale prireditve, preko 40 jih je, ki se odvijajo v letu generala Rudolfa Maistra.

Za kulturni program sta poskrbela učenca Glasbene šole Kamnik Nace Maležič in Matija Slapničar, pod mentorstvom Neže Gruden.

O razstavi

Maister je imel poseben odnos s svojim rodnim mestom, čeprav je tu preživel nekaj najzgodnejših otroških let. Na ljubljanski višji gimnaziji se je spoprijateljil s Kamničani, ki so tedaj obiskovali šolo, kot sta bila na primer brata Josip in Alojzij Benkovič, pa Anton Koželj. Pa tudi kasneje je prijateljeval in sodeloval s številnimi Kamničani. Maister je obiskal Kamnik samo dvakrat, 1908 in 1922. V tretje, ga je po praznovanju 60-letnice leta 1934, prehitela smrt.

Mesto Kamnik je ves čas ponosno na pomembnega rojaka. Ob Maistrovi 50-letnici leta 1924 mu je med prvimi podelilo častno meščanstvo in istočasno poimenovalo eno najstarejših kamniških ulic po njem. Ob 60-letnici leta 1934 mu je župan z občinskimi odborniki izročil listino z lepimi voščili, za kar se je Maister osebno zahvalil in želel obiskati njemu ljubi Kamnik, vendar ga je 26. julija 1934 prehitela smrt. Leta 1938 je bila odkrita spominska plošča na njegovi rojstni hiši.

25. oktobra 1970 pa je bil v Kamniku odkrit prvi javni celopostavni spomenik Rudolfu Maistru na Slovenskem, delo akademskega kiparja Antona Sigulina. Ob tej priložnosti je bilo v Kamniku veliko slavje, tudi z okoli 600-članskim zastopstvom Maistrovih borcev. Tudi kamniško gimnazijo so tedaj poimenovali po generalu in pesniku Rudolfu Maistru.

Konec leta 1995 je Občina Kamnik razglasila Maistrov rojstni dan za kamniški občinski praznik. Leta 1999 je bil odprt Maistrov most, ki povezuje kamniško obvoznico s središčem mesta, 2003 je bila ustanovljena podružnica Društva general Maister. Vse od leta 2002 dalje, pa se je obnavljala rojstna hiša Rudolfa Maistra. Leta 2004 je bila statično obnovljena in obnovljena zunanjost, nato pa se je začelo razmišljati o ureditve spominske sobe. Z obnovitvenimi deli se je začelo konec leta 2012, slovesno pa je bil prvi del s stalno razstavo o življenju in delu Rudolfa Maistra odprt na dan Rudolfa Maistra, 23. novembra 2013. Leta 2017 je Občina Kamnik odkupila še preostali del pritličja, kjer so se obnovile glavna veža, razstavišče za občasne razstave in pedagoška soba. Celotno pritličje je bilo odprto kot muzejska enota Rojstna hiša Rudolfa Maistra ob prireditvah ob občinskem prazniku, to je 28. marca 2018V več kot desetih letih delovanja je Rojstva hiša Rudolfa Maistra pridobila prepoznavnost v lokalnem, državnem in mednarodnem merilu, kot ustanova, ki vseskozi skrbi za Maistrovo dediščino in dediščino njegovih sodobnikov in borcev, predstavljanju njegove raznolike ustvarjalnosti.

Občasna razstava Maister in rodni Kamnik, 26. 3. 2024 – 26. 3. 2025. Medobčinski muzej Kamnik – Rojstna hiša Rudolfa Maistra (zanj mag. Zora Torkar)

Fotografije: Franc Aparnik, Peter Naglič, Bojan Težak, Primož Hieng, Klemen Brumec, Zora Torkar, dokumentacija ZVKDS, OE Kranj, in MMK, Zikova hemeroteka Gradivo so posodili: Matjaž Šporar, Borut Maister, ZVKDS, OE Kranj, iz zbirk Medobčinskega muzeja Kamnik, Univerzitetna knjižnica Maribor Lektoriranje: Ana Gruden Oblikovanje: Petra Derganc Tisk panojev: Tiskarna Epigram

Projekt sta financirala Ministrstvo za kulturo RS in Občina Kamnik.

Prireditev se je odvijala tudi v sklopu praznovanja leta generala Rudolfa Maistra.

Vljudno vabljeni k ogledu prireditev ob letošnjem prazniku Občine Kamnik. Podrobnejši program z opisom prireditev si lahko ogledate TUKAJ.

Dobrodošli v Kamniku – Maistrovem mestu.

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here