Štoflcfest, festival bonbonov Preddvor

0
8557

Grad Dvor Preddvor (Dvorski trg 6)
Sobota, 22. junij 2024, od 11. do 17. ure

Grajski vrt gradu Dvor v središču Preddvora bo predpočitniški konec tedna ponovno gostil Festival bonbonov Štoflcfest. Festival je dobil ime po »štoflcih«, bonbonih, ki so jih v preteklosti izdelovali v gostišču v Bašlju, vasici nad Preddvorom. Z njimi so se v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja sladkali ljudje od blizu in daleč, uspešno so šli v promet tudi na smučarskih skokih v Planici.

Velika zabava za otroke

Štoflcfest ni le praznik malih slaščic ampak tudi praznik lokalnih društev, ki svojim programom poskrbijo na nadvse izvirno otroško zabavo. Za najmlajše so pripravili številne zabavne igre, ustvarjalne delavnice, tekmovanja, predstave in veliko drugih doživetij: orientacijske, štafetne in vodne igre, vrtiljak, čutno pot, vožnjo s kimpežem, vse vrste kolesarskih vragolij in gasilskih spretnosti, likovno, čebelarsko in še vrsto drugih ustvarjalnih delavnic. Štoflcu, maskoti Štoflcfesta, bo družbo delal Modri pes iz Mestne knjižnice Kranj, ki bo poskrbela še za pravljične urice, nagradno igro in lutkovno predstavo, možna bosta tudi izposoja knjig in vpis v knjižnico pod posebno ugodnimi pogoji.

Repki s Trkajem in Igorjem Saksido, Lev in miška, kamišibaj Legenda o Hudičevem borštu na Zaplati

Štoflcfest se bo letos začel z repersko interaktivno glasbeno predstavo Repki v izvedbi Roka Terkaja, Igorja Sakside in plesne šole Artifex. Gre za odrsko uprizoritev pesmi znanih slovenskih pesnikov, ki jih je v istoimenski knjižni uspešnici zbral literarni zgodovinar in redni profesor dr. Igor Saksida. Tekom dneva pa se bodo zvrstile še igrana predstava Rdeča kapica, kamišibaj z legendo o Hudičevem borštu na Zaplati, gozdičku na sredini znamenite gore Zaplata nad Preddvorom in lutkovna predstava Lev in miška.

Trgovina naših babic in dedkov

Bonbone štoflc bodo izdelovali člani Turističnega društva Kokra, člani Turističnega društva Bašelj bodo izdelovali želatinaste bonbone, grajska gospoda z gradu Dvor pa bo na grajskem vrtu prikazala, kako so bonbone prodajali v trgovinah naših babic in dedkov. Bonboni bodo na voljo še v viktorijanski kočiji, na triciklu in malih pisanih starodobnikih.

Štoflc, festivalska valuta

Na Štoflcfestu za celotno festivalsko ponudbo velja valuta štoflc. En štoflc je vreden en evro. Vstopnine ni, cena za udeležbo na vseh animacijah pa znaša 3 štoflce. Menjalnice bodo na info točkah pri vhodih na grajski vrt gradu Dvor.

Časovnica:

11.00 Repki (reperska interaktivna glasbena predstava za otroke)
Rok Terkaj * Igor Saksida * Plesna šola Arifex

11.00-17-00 Velika zabava za otroke
Otroške igre * Tekmovanja * Predstave * Ustvarjalne delavnice * Poslikava obrazov

16.30 Lev in miška (lutkovna predstava za otroke)
Lutkovno gledališče Tri * Lutkovna skupina Bobek

17.00 Druženje in zabava z udeleženci nedeljskega folklornega festivala

Vstop prost.

Več: https://www.visitpreddvor.si/si/info/publikacije/stoflcfest/


Petrov smn in 16. Petrov mednarodni folklorni festival PIFF

Grad Dvor Preddvor (Dvorski trg 6)
Nedelja, 23. junj 2024, od 11. do 17.00

Občina Preddvor občinski praznik praznuje 1. junija, ko obeležujemo dan smrti prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice Josipine Urbančič Turnograjske, ki je živela in ustvarjala na gradu Turn v Potočah pri Preddvoru. V juniju se tako zvrstijo številne prireditve, med drugim tudi tradicionalna Petrov smn in Petrov mednarodni folklorni festival PIFF.

Na Petrovem smnu se bodo na stojnicah predstavili lokalni ponudniki domačih pridelkov in izdelkov, letos bo svojo stojnico prvič imela tudi sama Josipina Turnograjska. V spremljevalnem programu bodo nastopili Ženski pevski zbor Plamenke in člani Turističnega društva Bašelj s predstavo Sapramiška, popoldan pa bodo oder zavzeli udeleženci 16. Petrovega mednarodnega folklornega festivala PIFF. Sodelovalo bo osem folklornih skupin in sicer hrvaško Kulturno umjetničko društvo Hrvatskih željeznica Varaždin, Gruppo Folcloristico “I Posagnòt” iz Italije, Volksdansgroep Wertha in Weert z Nizozemske ter Kulturno umetniško društvo Polhov Gradec, Folklorna skupina Kobula, Folklorno društvo Folklora Cerklje in Folklorno društvo Preddvor iz Slovenije.

Časovnica

11.00 Blagoslov Petrovega smna * Nastop ŽPZ Plamenke

11.00-17.00 Ponudba domačih izdelkov in pridelkov na stojnicah

11.30 Sapramiška – predstava za otroke

14.30 Sprevod folklornih skupin iz grajskega parka skozi središče Preddvora

15.00 Koncert z nastopom folklornih skupin

Vstop prost.

Vodeni ogledi gradu Dvor Preddvor bodo potekali vsako polno uro po rednem ceniku.

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here